Medlemmer af V-ledelsen støtter Ellemanns Støjberg-linje

Ifølge flere medlemmer af Venstres ledelse er der bred opbakning til formand Jakob Ellemann-Jensens linje over for Inger Støjberg.

Det skriver både TV2 og B.T.

Søndag aften slog Ellemann-Jensen fast på et møde i partiets forretningsudvalg, at han vil støtte en rigsretssag mod Støjberg, hvis der er grundlag for det.

Den melding fik han opbakning til, fortæller Jens Ive og Martin Damm, som er borgmestre i henholdsvis Rudersdal og Kalundborg, til TV2. De er – ligesom Ellemann og Støjberg – begge medlemmer af forretningsudvalget.

– Vi har én formand i Venstre, og det er Jakob Ellemann. Det er hans privilegie at lægge linjen – en linje, som jeg i øvrigt er meget enig i.

– Når han har sagt noget, så går man som næstformand ikke bagefter ud og vasker sit tøj offentligt. Jeg er meget, meget overrasket over Inger Støjbergs melding, siger Jens Ive til TV2.

Jakob Ellemann-Jensen har til flere medier udtalt og på Facebook skrevet, at Venstre kan ende med at bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg. Det vil ifølge formanden blive konsekvensen, hvis der til januar ikke kommer en klar konklusion af den igangværende advokatundersøgelse.

Næstformanden har på Facebook svaret igen ved at erklære sig “meget overrasket” og “helt uenig”.

Men ifølge Peter Gæmelke, som også er medlem af udvalget, har hun været bekendt med det, siger han til B.T.

– Hun har også selv deltaget i det forretningsudvalgsmøde. Hun er bekendt med, at der er en bred opbakning til det, som Jakob Ellemann-Jensen siger.

Også folketingsmedlem og tidligere minister Lars Christian Lilleholt siger til Berlingske, at han bakker Jakob Ellemann-Jensen op.

– Det er klart, at hvis en advokatundersøgelse viser, at der er grundlag for en rigsretssag, er der ikke nogen vej udenom. Så vil jeg stemme for, siger han til mediet.

Han mener dog, at Støjberg vil kunne klare frisag, hvis sagen skulle ende for en rigsret.

Sagen handler om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig, i 2016, da Støjberg var udlændinge- og integrationsminister.

Hun anklages for ulovlig administration og for senere at vildlede Folketinget i sin tid som minister. Det førte til hård kritik i en beretning fra Instrukskommissionen, der har undersøgt sagen.

Nu skal uvildige advokater vurdere grundlaget for en rigsretssag.

/ritzau/