Politiet får kritik for at opklare færre indbrud

Kort efter at der er indgået et politiforlig, som skal styrke politiets indsats over for indbrud, kommer Statsrevisorerne med en kritik af politiets indsats i den forrige aftaleperiode.

Når det gælder indbrud, har politiet ikke klaret sig godt fra 2016 til 2019. Det fremgår af en ny beretning fra Statsrevisorerne.

I forhold til andre sammenlignelige lande har Danmark en høj indbrudsrate. Danmark har samtidig en relativt lav sigtelsesprocent og opklaringsprocent, fastslår Statsrevisorerne.

– I forligsperioden 2016-2019 er der således sket et fald i antallet af sigtelser for indbrud i privat beboelse. Politiets sagsbehandlingstid er steget. Og politiets produktivitet har været faldende, skriver Statsrevisorerne.

De mener ikke, at Justitsministeriets initiativer for at styrke politiets indsats mod indbrud har været tilfredsstillende.

– Statsrevisorerne finder det faldende antal af sigtelser for indbrud bekymrende, idet det har negativ indflydelse på borgernes tryghed og retsfølelse, skriver Statsrevisorerne.

Jens-Christian Bülow, politidirektør i Nordsjællands Politi og politiets nationale talsmand i forbindelse med indbrud, fortæller, at politiet tager kritikken alvorligt.

Han fortæller dog også, at antallet af anmeldelser i private hjem er nedbragt med 25 procent siden 2015.

– Det var en del af flerårsaftalen. Men når det er sagt, vil vi gerne forbedre os på de punkter, som Rigsrevisionen peger på, siger han og tilføjer:

– Sagsbehandlingstiden er selvfølgelig en torn i øjet på os. Det hænger sammen med de ressourcer, vi har været nødt til at bruge på terrorbevogtning og grænsekontrol.

I denne uge har et flertal på Christiansborg indgået en aftale om at styrke politiet med 450 betjente de kommende år. Samtidig indføres der en “politigaranti” på områder, hvor der er et “særligt hensyn til borgernes tryghedsfølelse”.

Det drejer sig om netop indbrud i private hjem, vold og voldtægt samt narkotikasalg ved skoler.

På indbrudsområdet betyder politigarantien, at politiet skal rykke ud med det samme. Politiet skal komme frem til borgerens hjem “hurtigst muligt”, efter at der er ringet 112, hvis gerningsmanden fortsat er til stede.

Politiet skal alternativt rykke ud inden for 24 timer, efter at borgeren har anmeldt indbruddet, medmindre borgeren selv har ønsket, at politiet kommer senere.

– Det indgår i vagtcentralens vurdering, om borgeren føler sig utryg, og om borgeren og pågældendes familie kan opholde sig nogenlunde som vanligt i boligen, indtil politiet har sikret eventuelle spor, fremgår det af politiaftalen.

Her er det desuden aftalt, at partierne bag aftalen i midten af 2022 skal orienteres om status på indbrudsområdet. Det kan give anledning til yderligere tiltag.

/ritzau/