LA melder ud om Støjberg: Hun skal for en rigsret

Liberal Alliance melder som det første parti i blå blok ud, at der skal rejses en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det skriver Berlingske.

Meldingen kommer, dagen efter Instrukskommissionen har offentliggjort konklusioner om, at Støjberg blev advaret om, at det var klart ulovligt at adskille asylpar.

– Det er en alvorlig kritik af Inger Støjbergs embedsførelse som udlændingeminister, kommissionen kommer med.

– Beretningen gør, at vi bliver nødt til at have skyldsspørgsmålet afgjort ved en domstol, som i det her tilfælde er en rigsretssag, siger gruppeformand Ole Birk Olesen (LA) til Berlingske.

Efter et års arbejde konkluderede kommissionen blandt andet, at instruksen fra 2016 om at adskille asylpar var ulovlig.

Derudover blev det konkluderet, at Støjberg blev advaret, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet.

To andre partier i blå blok Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har meldt ud, at en rigsretssag ikke er nødvendig. De Konservative vil først melde ud senere tirsdag efter et gruppemøde.

Støjberg har efter delberetningen selv lagt vægt på, at kommissionen fastslår, at hun ikke har givet en direkte ordre til embedsværket om at administrere i strid med loven.

Det samme har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, hæftet sig ved.

En række juraprofessorer har dog udtalt, at der i kommissionens omfattende materiale er stof nok til en rigsretssag.

Igennem historien er der kun rejst fem rigsretssager i Danmark. Et alternativ kan være at give Støjberg en politisk næse. Den vil reelt ikke få konsekvenser for hende.

– Havde hun stadig været minister, ville det være svært at forestille sig, at hun skulle fortsætte. Nu kan der ikke drages politiske konsekvenser, men en minister, som overtræder loven eller administrerer ulovligt, kan jo straffes, siger Ole Birk Olesen til Berlingske.

Lige nu er der ikke et flertal for en rigsretssag. Partierne i rød blok vil først have en uvildig advokatvurdering af, om der bør rejses en rigsretssag eller ej. Derefter tager partierne stilling.

Regeringspartiet Socialdemokratiet spiller den afgørende rolle i den forbindelse.

– Det er for tidligt at drage konklusioner. Nu beder vi om, at eksterne, uvildige advokater er med til at vurdere kritikken, og så må vi tage stilling på den baggrund, siger retsordfører Jeppe Bruus (S).

Først torsdag fastsættes en tidsplan for, hvornår advokaterne skal komme med en indstilling. Det haster, fordi sagen 10. februar 2021 – femårsdagen for instruksen – bliver forældet.

/ritzau/