Inger Støjberg blev advaret om ulovligheder i asylsag

Eksminister Inger Støjberg (V) fastholdt, at asylpar skulle adskilles trods advarsler om ulovlighed. Det fremgår af delberetning fra Instrukskommissionen.

Kommissionen har ikke fundet beviser for at konkludere, at Inger Støjberg direkte har bedt embedsværket om at administrere mod loven. Men at hun dog var advaret.

Der peges på, at Inger Støjberg fastholdt, at alle asylpar med mindreårige skulle adskilles, på trods af at hun qua et notat den 9. december 2016 havde skitseret en anden og lovlig ordning.

– Kommissionen har desuden lagt til grund, at Inger Støjberg fastholdt sit ønske trods flere mundtlige advarsler fra embedsværket om, at en undtagelsesfri ordning ikke ville være lovlig, skriver Instrukskommissionen.

Inger Støjberg har som led i sin egen forklaring til kommissionen peget på, at hun ikke havde til hensigt at adskille alle par med mindreårige uden undtagelser.

Her konkluderer Instrukskommissionen det modsatte:

– Kommissionen har endvidere fundet grundlag for at konkludere, at Inger Støjbergs hensigt med praksisændringen var, at der skulle ske en undtagelsesfri adskillelse af parrene.

/ritzau/