Aftale for Det Kongelige Teater åbner for flere musicals

Et flertal i Folketinget har fredag aften indgået en ny, fireårig aftale for Det Kongelige Teater. Det oplyser Kulturministeriet.

Med aftalen er det håbet, at Danmarks nationalscene vil nå ud til et bredere publikum end hidtil.

Derfor indebærer den politiske aftale, at der skal være flere tilbud til børn og unge. Desuden skal der være større mulighed for at opsætte musicals på Det Kongelige Teaters scener.

– Det vigtigste ved denne aftale er, at den lægger op til, at Det Kongelige Teater fortsat holder de klassiske dyder højt, men også fokuserer på at række ud til nye målgrupper, siger kulturminister Joy Mogensen (S) til Ritzau.

Spørgsmålet om opsætning af musicals har været centralt i forhandlingerne om den nye aftale for Det Kongelige Teater.

Allerede inden forhandlingerne gav kulturministeren udtryk for, at hun gerne så flere musicals på nationalscenen.

De borgerlige partier var dog skeptiske. Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative frygtede, at flere musicals på Det Kongelige Teater ville skabe en usund konkurrence med de private teatre.

Kulturministeren lægger vægt på, at Det Kongelige Teater i mange år har haft mulighed for at opsætte musicals.

– Men det har i de hidtidige aftaler været meget vilkårligt, hvilke musikdramatiske værker, Det Kongelige Teater har haft mulighed for at udvikle kunstnerisk.

– Med denne aftale lægger vi nogle mere gennemsigtige rammer for, hvilke musicals det kan opføre.

– Og vi sikrer dermed, at Det Kongelige Teater kan bruge musikdramatiske værker til at række ud til nye målgrupper uden at konkurrere med de private producenter, siger Joy Mogensen.

Konkret skal Det Kongelige Teater blandt andet tre år i forvejen offentliggøre, hvilke titler teatret vil sætte op. Hvis et privat teater har planlagt at opsætte samme musical, skal nationalscenen droppe sin opsætning.

Bag aftalen står regeringen samt Enhedslisten, SF, De Radikale, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

/ritzau/