Ministre skal forklare minknedgravning på samråd

Miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal fra klokken 13 onsdag i samråd, hvor de blandt andet vil blive mødt med spørgsmål fra oppositionen om grundlaget for nedgravningen af mink, der blev aflivet med det formål at inddæmme coronasmitte.

Blandt andet vil Dansk Folkeparti gerne have afklaret, på hvilket grundlag Lea Wermelin tog beslutningen om at grave de døde mink ned. Det forklarer partiets miljøordfører og formand for Miljø- og Fødevareudvalget, René Christensen, forud for samrådet.

– Der er så mange ting, der ikke hænger sammen. Man begynder at grave minkene ned, inden ministeren har sendt bekendtgørelsen ud. Hvordan kan man det?

– Ministeren siger, at man har hjemmel til at grave minkene ned – både syge og raske mink – og alligevel beder man i den hastelov, der er på vej igennem, om at give ministeren hjemmel til at grave minkene ned. Begge dele kan jo ikke være rigtigt, siger han forud for onsdagens samråd.

Venstres Thomas Danielsen, der har været med til at stille samrådsspørgsmålet, håber at få flere svar med begge ministre i samme lokale:

– Da vi spurgte miljøministeren til den bekendtgørelse, og hvorfor man ikke følger den, giver hun så skylden til fødevareministeren. Der er det godt, at vi har begge ministre i samråd, så de ikke kan kaste bolden mellem hinanden.

Samrådet er indkaldt uden bagkant – altså uden et bestemt sluttidspunkt. Spørgsmålet for samrådet omhandler de “politiske, juridiske og miljømæssige aspekter af minksagen”.

Derfor ventes der også spørgsmål om miljøkonsekvenserne af nedgravningen.

Det er samtlige af oppositionens partier, der står bag spørgsmålet.

/ritzau/