Mette Frederiksen: Redegørelse bekræfter min forklaring

Onsdagens store redegørelse om mink-sagen bekræfter den forklaring, som statsminister Mette Frederiksen (S) har givet. Dermed ændrer den ikke noget på billedet af statsministerens handlinger i forløbet.

Det mener i hvert fald Mette Frederiksen (S) selv. I sit første møde med pressen efter redegørelsen siger Mette Frederiksen:
– Redegørelsen viser, at jeg og regeringen ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel, da vi traf beslutningen, siger Mette Frederiksen.

Hun har tidligere forklaret, at hun ikke var klar over, at ordren var ulovlig, da hun gav den.

Redegørelsen viser dog, at den besked har indgået som del af materialet til regeringens særlige covid-19 udvalg, der har seks ministre som medlemmer. Det fremgår dog ikke, om de seks ministre har læst materialet.

Redegørelsen fastslår samtidig, at den konkrete viden om manglende lovgrundlag ikke blev givet videre til statsministeren på det afgørende møde i koordinationsudvalget den 3. november. Det var her beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

Først søndag den 8. november får statsministeren at vide, at hun har givet en ulovlig ordre. Det var dog først den 10. november, at den besked blev givet videre til minkavlerne, der i den mellemliggende periode var i fuld gang med at aflive deres mink.

På spørgsmålet om, hvorfor statsministeren ikke straks stoppede den ulovlige ordre om at aflive alle mink, da hun blev klar over, at der ikke var hjemmel, siger Mette Frederiksen:
– Egentligt er det ejendommeligt, at man kan blive ved at med at stille det spørgsmål, når det handler om danskernes sundhed. Det er jo ikke for sjov, at vi har truffet den beslutning, at alle mink skal aflives, siger hun.

På Christiansborg ønsker de borgerlige partier nu en fuld undersøgelse af forløbet. Den skal ifølge de borgerlige partier foretages af en kommission, der også kan indkalde eksempelvis Mette Frederiksen som vidne.

Det vil regeringens støttepartier SF og Enhedslisten dog ikke være med til. De Radikale har endnu ikke endeligt besluttet, hvad man vil gøre. Hvis De Radikale går med, vil der være flertal for en undersøgelseskommission.

Statsminister Mette Frederiksen siger om en mulig kommissionsundersøgelse af forløbet i minksagen:
– Folketinget har haft møde i Udvalget for Forretningsorden i forhold til, hvordan man ønsker at gå videre med den her sag. Og jeg har meget stor respekt for Folketingets arbejde. Så jeg afventer, siger hun.

/ritzau/