De Radikale vil have gransket minksagen yderligere

Der er behov for at komme mere i dybden i den igangværende minksag, som foruden at have krævet millioner af mink livet, onsdag også kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

En advokatundersøgelse af minksagen er i hvert fald ikke nok. Det mener De Radikale, efter at en redegørelse over forløbet har vist store svigt i embedsværket i flere ministerier.

Men regeringens støtteparti vil ikke allerede nu tage stilling til, om eksempelvis en kommissionsundersøgelse er vejen frem.

Det siger grundlovsordfører og medlem af Folketingets Præsidium Jens Rohde (R).

Blå blok ønsker en kommission, der kan indkalde vidner, som har pligt til at udtale sig. I en advokatundersøgelse er der kun skriftlige svar. Men de borgerlige har ikke det nødvendige flertal for en kommission.

Derfor har blå blok brug for De Radikale, da de øvrige støttepartier Enhedslisten og SF stiller sig tilfredse med en advokatundersøgelse.

En kommission skal ifølge blå blok undersøge, hvilket ansvar statsminister Mette Frederiksen (S) har i sagen om den manglende lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

De Konservative har et bud på kommissorium. Det vil gruppeformand Mai Mercado fremvise for Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget torsdag.

Hun hæfter sig ved, at nogle af de samme formuleringer, der bruges i den igangværende Instrukskommission, hvor eksminister Inger Støjbergs (V) sag om adskillelse af asylpar undersøges, kan genbruges.

Rohde anbefaler et granskningsudvalg til at begynde med. Det skal lave en beretning og en vurdering af, hvorvidt der er behov for en eventuel kommissionsundersøgelse.

Altså noget, der ligger midtimellem en advokatundersøgelse og en kommissionsundersøgelse, som han formulerer det.

Rohde oplyser, at han har arbejdet på et udkast til et sådan udvalg. Det vil han præsentere for De Radikales folketingsgruppe først. Er der opbakning, vil han gå videre med det i Udvalget for Forretningsordenen.

/ritzau/