Mette F.: Vent med at fælde dom i minksag til redegørelse

Der kommer en løsning i morgen, men det er ikke sikkert, at den bliver, som regeringen helst så det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger tirsdag, at hun vil vente på en redegørelse om, hvad der er op og ned i det ulovlige påbud om aflivningen af mink.

Redegørelsen ventes onsdag, og den vil hun vente på, siger hun tirsdag under spørgetimen, hvor partilederne har mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren i Folketingssalen.

– Folketinget ønsker en ordentlig redegørelse af det forløb. Det har jeg tænkt mig at respektere, og jeg vil opfordre til, at man ikke fælder dom, før man har set den redegørelse, siger Mette Frederiksen.

På et pressemøde lød det fra regeringen for to uger siden, at minkavlere i hele landet skal aflive deres mink, uanset om de er smittet af coronavirus eller er raske.

Men det har vist sig, at der ikke var gyldighed i loven til det.

– Selvfølgelig skal der være en diskussion, når det viser sig, at der ikke er lovhjemmel. Det er en fejl, det er klart, jeg har fra starten ikke sagt andet, siger Mette Frederiksen.

Det var en fejl, at der ikke var lovgrundlag for beslutningen, men det ændrer ikke på, at beslutningen ifølge statsministeren var rigtig.

– Hvis vi var blevet oplyst om, at der ikke var lovhjemmel, så havde vi holdt det præcis samme pressemøde, men sagt det, siger hun.

– Det er problematisk, at der ikke er lovhjemmel for den beslutning, regeringen traf. Det var en fejl. Nu afventer vi en redegørelse for forløbet, siger hun videre.

Regeringen blev i forrige weekend klar over, at der ikke var lovgrundlag for at aflive mink uden for risikozonerne.

Først tirsdag fik minkavlerne dog en besked, hvor det var indskærpet, at det var en opfordring fra regeringen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at “skandalen” kun er blevet større.

– Regeringen fortryder ikke, at man gav en ulovlig ordre. Man gør heller ikke noget for at rette op, da man bliver bevidst om, at der er tale om en ulovlig ordre.

– Der er en måbende befolkning og kø ved håndvasken. Hvad vil statsministeren gøre for at genoprette tilliden til regeringen og huset her, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Statsministeren mener ikke, at regeringen har tilsidesat loven.

– Når beslutningen træffes i forhold til minkene, så er jeg og vi ikke klar over, at der ikke er lovhjemmel. Det mener jeg ikke er at tilsidesætte loven, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ønsker en kommissionsundersøgelse af regeringens påbud om at aflive alle mink uden et lovgrundlag.

Efter spørgetimen bliver statsministeren spurgt om, hvorfor arbejdet med at aflive mink ikke blev stoppet med det samme, da regeringen fandt ud af, at den ikke havde lovgrundlaget på plads.

– Jeg mener det, jeg sagde i Folketingssalen før. Nemlig at der er nu igangsat nogle redegørelser, og i respekt over for Folketinget så afventer vi de redegørelser, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/