Ellemann: Regeringen har givet sig på afgørende punkt om mink

I dage og nættevis har regeringen forhandlet med Folketingets partier om en erstatning til minkavlerne. Nu er der måske et gennembrud på vej i forhandlingerne.

Ifølge Venstre formand, Jakob Ellemann-Jensen, har regeringen mandag givet sig på et centralt spørgsmål i forhandlingerne om erstatning til minkavlerne.

Ifølge Venstre-formanden vil regeringen nu undersøge muligheden for at give en erstatning, der rækker ud over en erstatning for den enkelte minkfarm.

Dermed bevæger man sig ind på et område, hvor Danmark kan komme på kant med EU-reglerne om statsstøtte.

Men det er nødvendigt for at give en “fuld og hel” erstatning til minkavlerne, når deres erhverv reelt nedlægges, siger Ellemann.

– Regeringen har erkendt, at det, de lagde frem i sidste uge til minkavlerne, ikke var en fuldstændig erstatning. Jeg er glad for, at regeringen har ændret holdning på dette fuldstændigt afgørende punkt, så vi kan komme videre i forhandlingerne.

– Det er et pres, som Venstre og resten af den blå blok har lagt på regeringen igennem flere dage og nætter, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre ønsker at give et beløb, der tager højde for, at minkerhvervet ikke kan fortsætte i Danmark. Men det kan komme i karambolage med EU’s støtteregler, mener regeringen.

I sidste ende kan det betyde, at minkavlerne skal betale penge tilbage, har erhvervsminister Simon Kollerup (S) tidligere udtalt:
– Det er regeringens holdning, at alle minkavlere skal have fuld og hel erstatning for deres minkfarm. Det vil sige, at de skal have erstatning for den værdi, deres farm har.

– Hvis man forsøger at lægge ekstra penge oven i det, så risikerer man, at det bliver ulovlig statsstøtte. Det vil sige, at de penge ville man skulle kræve tilbagebetalt ude hos minkavlerne.

Men det er altså ifølge Jakob Ellemann-Jensen dette punkt regeringen nu har givet sig på.

Det kan dog fortsat tage flere dage, før en aftale kan komme i stand, fordi regeringen og Folketingets partier ifølge Ellemann blandt andet fortsat afventer svar fra EU, før man kan lukke en aftale.

/ritzau/