Ellemann: Der udestår store knaster i minkforhandlinger

Partierne på Christiansborg forhandler lige nu om en aftale om kompensation til minkerhvervet, men ifølge Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er der store problemer med at blive enige om en aftale.

– Status er, at vi sidder på Christiansborg, og de her forhandlinger er – for at sige det mildt – vanskelige, siger han.

Partierne har forhandlet i knap en uge, men er altså endnu ikke blevet enige om en aftale for minkavlerne. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde ellers torsdag, at hun håbede på en aftale på dagen.

Kompensationen skal gives til minkerhvervet, fordi coronasmitte har ramt en lang række minkfarme.

Derfor er det besluttet, at smittede minkbesætninger og farme i en radius af 7,8 kilometer af en smittet besætning skal slås ned. Regeringen vil endvidere have, at alle minkbesætninger i Danmark bliver aflivet, men det er der endnu ikke lovhjemmel til.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at man i Venstre vil give fuld erstatning til minkavlerne for deres tab.

– Det, der er hovedudfordringen, er, at vi gerne vil have, at man giver den fulde og hele erstatning. Med til det billede hører jo, at det her ikke er et erhverv, der fortsætter, siger han.

Spørgsmål: Mange minkavlere står i en svær situation. Har I ikke også som oppositionsparti et ansvar for, at der lander en hurtig aftale, selv om I må indgå kompromisser?
– Vi har et ansvar for, at der kommer en aftale, og jeg kan godt forstå, at det her regeringsskabte tidspres er voldsomt frustrerende for minkavlerne og deres følgeerhverv, fordi de står i en urimelig situation.

– Men det er altså vigtigere at få en rigtig aftale, en rimelig aftale, en retfærdig aftale, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er aflivet mindst otte millioner mink i Danmark.

/ritzau/