Medie: Nordjyske borgere får lov at rejse mellem syv kommuner

Fra mandag kan borgere i syv nordjyske kommuner igen bevæge sig frit imellem kommunerne, men de må ikke rejse til resten af landet.

Det erfarer TV2 fra flere kilder.

Desuden kan skoleelever i 5. – 8.-klasse komme i skole igen mandag, skriver TV2.

Restriktionerne i de syv nordjyske kommuner skulle egentlig gælde til 3. december, men de bliver altså lempet før tid.

Det drejer sig om kommunerne Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland og Læsø.

Restriktionerne blev indført, efter at en muteret variant af coronavirusset kaldet cluster 5 blev fundet i mink.

Det havde spredt sig til 12 mennesker, og myndighederne var bekymrede for, om det muterede virus kunne svække en kommende vaccine mod corona.

Fra flere sider er der dog skabt tvivl om, hvorvidt det er tilfældet.

Flere forskere har nemlig sået tvivl om Seruminstituttets data om cluster 5, der var hele grundlaget for, at Nordjylland blev lukket ned. Blandt andet den danske professor og vaccineforsker Ali Salanti.

– Faktisk kan man lige så godt konkludere det modsatte af, hvad Statens Serum Institut (SSI) først gik ud med, siger han til Weekendavisen.

Også USA’s virusekspert, Anthony Fauci, nedtonede torsdag faren ved minkvarianten af virusset og en vaccines chancer for at beskytte mod det.

– Ved første øjekast ligner det ikke noget, der vil blive et stort problem for de vacciner, der i øjeblikket bliver brugt for at udvikle immunitet, sagde Anthony Fauci til tænketanken Chatham House.

Heller ikke EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC) eller verdenssundhedsorganisationen, WHO, anser de danske data for at være særligt alarmerende.

– Den globale risiko, der er forbundet med den nye minkrelaterede variant, anser vi for at være meget lav, sagde Margaret Harris, talskvinde for WHO, onsdag til TV2.

/ritzau/