Minister: Aflivning af alle mink var fælles beslutning

Regeringen har i en fælles beslutning afgjort, at alle mink skulle aflives. Det siger fødevareminister Mogens Jensen (S) på et samråd onsdag.

Det store spørgsmål i sagen er, hvem der har ansvaret for ordren om at aflive alle mink, hvilket siden har vist sig at være ulovligt. Det har hele regeringen altså ifølge fødevareministeren.

Ordren er ulovlig, fordi den også omfattede raske mink og minkfarme længere væk end knap otte kilometer fra en smittet farm.

– Hvem har truffet beslutningen, det har selvfølgelig regeringen i en fælles regeringsbeslutning. Der er i Folketinget et politisk flertal for at aflive alle mink på grund af de vurderinger, der er kommet fra sundhedsmyndighederne, siger Mogens Jensen.

Både fødevareministeren og statsminister Mette Frederiksen (S) har beklaget sagen og kaldt den en klar fejl. Hun har sagt, at Mogens Jensen som fagminister har ansvaret.

Fredag sendte Fødevarestyrelsen en meddelelse ud til alle minkavlere med en besked om at aflive deres mink. Men det var ment som en opfordring, lyder det fra fødevareministeren onsdag.

– Der er til mig oplyst, at Fødevarestyrelsen har tænkt det som en opfordring, siger Mogens Jensen på samrådet.

Styrelsen skriver dog direkte i meddelelsen, at “regeringen har meldt ud, at alle mink i landet skal aflives”.

Desuden udsendte Fødevarestyrelsen tirsdag en rettelse til minkavlerne. Heri beklager styrelsen, at det ikke fremgik, at der kun var tale om en opfordring – som ministeren hævder, det var – i det første brev.

Fødevareministeren siger yderligere, at han ikke blev advaret om ulovlighed i at aflive alle mink forud for pressemødet i sidste uge, hvor regeringen krævede det.

Det skete, selv om Fødevarestyrelsen ifølge flere mediers afdækning onsdag godt vidste, at det ville være en ulovlig ordre.

/ritzau/