R-leder om minkskandale: Ingen har brug for panik lige nu

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, har behov for at få klarlagt sagen om regeringens ordre om at aflive alle mink, inden hun træffer beslutning om, hvilke konsekvenser den skal have.

– Lov er lov, og lov skal holdes. Det gælder i alle sammenhænge. Men ingen af os har brug for panik. Derfor har vi brug for at få alle fakta frem i sagen: Hvem vidste hvad, hvornår?, siger hun.

– Men der er ingen tvivl om, at det er dybt alvorligt, siger Sofie Carsten Nielsen.

I sidste uge meldte regeringen, at alle landets omkring 15 millioner mink skal aflives, fordi sundhedsmyndighederne er bekymret over udviklingen med coronasmitte blandt mink.

Statens Serum Institut har konstateret mutationer af virusset, som kun reagerer svagt på antistoffer. Det kan betyde, at en kommende vaccine i værste fald vil være mindre effektiv.

Men regeringen har altså ikke lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet.

Sofie Carsten Nielsen maner dog til ro, selv om det “ikke er sikkert”, at det er nok med en beklagelse fra fødevareminister Mogens Jensen (S), siger hun.

Dermed er et scenarie, hvor De Radikale udtrykker mistillid til ministerens for hans håndtering af sagen ikke udelukket.

Hun vil dog afvente en klarlægning af sagen, før der drages konsekvenser.

– Vi skal have klarlagt, hvilken type undersøgelse regeringen vil gennemføre. Det kan også være, der er behov for en ekstern undersøgelse, siger Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/