EL og R vil have undersøgt ordre om at aflive mink

Det afgørende for regeringens støtteparti Enhedslisten er at få håndteret sundhedsrisikoen ved at coronavirus spreder sig blandt mink. Men efterfølgende skal forløbet granskes, mener partiet.

– Lige nu må fokus være på, at vi får afværget en global sundhedskatastrofe, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

– Og så skal vi efterfølgende have kigget på det forløb, der har været, for at se om det skal have nogle konsekvenser.

I sidste uge meldte regeringen, at alle landets mink skal aflives, fordi sundhedsmyndighederne er bekymret over udviklingen med coronasmitte blandt mink.

Statens Serum Institut har konstateret mutationer af virusset, som kun reagerer svagt på antistoffer. Det kan betyde, at en kommende vaccine i værste fald vil være mindre effektiv.

Men regeringen har ikke lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet. Lovgrundlaget vil regeringen have på plads ved at fremsætte en hastelov.

Det ligger dog fast, at der ikke er flertal for at fremsætte en hastelov, der skal skaffe regeringen lovgrundlag for at aflive mink. En samlet opposition vil ikke være med til at haste lovgivningen igennem.

De Radikale kræver ligesom Enhedslisten, at sagen bliver undersøgt grundigt. Det skriver politisk leder Sofie Carsten Nielsen på Twitter:

– Lov er lov og lov skal holdes. Derfor skal det selvfølgelig undersøges grundigt, hvad der er op og ned i sagen om lovhjemmel til at aflive mink, og konsekvens drages derefter. Uanset behovet for handling hurtigt, skriver hun.

Dermed øges presset på regeringen, og det kommer ikke længere kun fra oppositionen, som kalder regeringen magtfuldkommen, men også fra støttepartierne.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har tirsdag morgen udtalt, at han ikke vidste, at der manglede hjemmel i lovgivningen til at slå mink ned, da det blev meldt ud på et pressemøde i sidste uge.

/ritzau/