Landmænd om aflivning af mink: Det ligner dyremishandling

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer mener ikke, at myndighederne har været klar til opgaven med at håndtere, at alle mink i Danmark skal aflives.

Det siger Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Han kritiserer måden, som minkene er ved at blive aflivet på og forlanger, at det fremover kommer til at foregå dyrevelfærdsmæssigt korrekt.

– Det her vanvid må stoppe. Uanset hvor højt folkesundheden vægter, så skal vi ikke acceptere dyremishandling på denne måde.

– Det er tydeligt, at myndighederne slet ikke har været klar til opgaven, og det ser vi så med de meget ubehagelige billeder af deres måde at aflive mink på, siger Søren Søndergaard.

Kritikken kommer efter, at der har floreret videoer på sociale medier heriblandt af en minkaflivning i Nordjylland.

Her bliver levende mink klemt og kvast under en mislykket aflivning foretaget af minkarbejdere ansat af Fødevarestyrelsen.

– Vi er født og opvokset med, hvordan man behandler dyr. Det er naturligt for os at aflive dyret, når det er nødvendigt, og det skal man gøre på en ordentlig og skånsom måde, siger Søren Søndergaard.

– Det synes jeg ikke, vi ser lige nu, og det er ikke i orden, at Fødevarestyrelsen ikke har styr på sådanne processer.

Fødevarestyrelsen har på Facebook beklaget, at der er sket fejl i aflivningerne.

De skriver, at det er sket i ganske få tilfælde.

– Sådan skal aflivninger ikke foregå. Dyrevelfærd har og skal have en meget høj prioritet for os, og Fødevarestyrelsen gør derfor alt for at undgå, at lignende situationer gentager sig, skriver Fødevarestyrelsen.

De forklarer videre, at den metode de benytter til aflivning af mink er den samme, som minkavlerne selv bruger.

– Alle, som afliver mink – hvad enten det er Fødevarestyrelsens medarbejdere, vores samarbejdspartnere eller minkavlerne – skal sikre sig, at udstyret virker korrekt, og at dyrene bliver aflivet i aflivningskasserne, så de er døde, før de forlader farmen.

Søren Søndergaard kritiserer også den politiske proces, hvor det er kommet frem, at regeringen mangler lovhjemmel til at aflive alle mink.

– Der kommer nye oplysninger på bordet hver eneste dag. Vi skal huske på, at i den anden ende er der nogle landmænd og deres familier, der midt i de pelser og afliver deres dyr, hver eneste dag skal vågne op til endnu en nyhed.

– Det er ikke ordentligt længere. Vi bliver nødt til at kræve, at i stedet for at vi hver dag får nye oplysninger, så skal det hele frem nu, siger han.

/ritzau/