Medier: Nordjyder skal holde sig inden for egen kommune

I syv kommuner, hvor der er konstateret udbredt smitte på minkfarme, kommer der restriktioner om, at borgerne så vidt muligt skal holde sig inden for kommunegrænserne.

Det siger Jammerbugt Kommunes borgmester, Mogens Gade (V), til Nordjyske.

Han og borgmestre fra seks andre kommuner har torsdag formiddag været til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ifølge B.T., der henviser til en anonym borgmester i en nordjysk kommune, er der tale om et forbud mod at krydse kommunegrænsen.

– De vil stoppe færdsel. Det vil sige et forbud mod at forlade kommuner, siger en borgmester til B.T.

En anden borgmester bekræfter, at der er et forbud på vej, og at hele idræts- og foreningslivet bliver ramt af de skrappere restriktioner.

Mødet med regeringen er indkaldt, efter at regeringen onsdag meldte ud, at alle mink på danske minkfarme skal slås ihjel.

Desuden løftede regeringen sløret for, at der ville komme yderligere restriktioner for syv nordjyske kommuner.

Hvad de præcist består i, er ikke meldt officielt ud endnu.

Der er tale om kommunerne Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerland, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Læsø.

Baggrunden for aflivningerne og nye restriktioner er, at Statens Serum Institut har konstateret, at en ny type af coronavirus er vandret fra mink til mennesker. 12 nordjyder er indtil videre smittet med den nye virustype.

Det er særligt alvorligt, fordi dens spredning er mindre hæmmet af menneskelige antistoffer.

Dermed kan den nye type vise sig at være et problem, når der en dag er en vaccine mod covid-19, fordi vaccinerne muligvis ikke vil være lige så effektive.

/ritzau/