Ny R-leders fortielse rokker ikke ved baglandets støtte

Der er opbakning til Sofie Carsten Nielsen som ny politisk leder for De Radikale fra hendes bagland, selv om der det seneste døgn er opstået tvivl om, hvor meget hun har vidst om flere krænkelssager i partiet.

Sofie Carsten Nielsen har flere gange afvist at kende til andre sager end sagen fra omkring ti år siden, der omhandler folketingsmedlem Lotte Rod og nu afgåede leder Morten Østergaard.

Men mandag aften kom det frem, at folketingsmedlem Katrine Robsøe 17. september orienterede Nielsen om, at hun også var blevet berørt af Østergaard mod sin vilje.

Det er en svær situation, mener Nielsens bagland.

– Overordnet set har hun gjort det godt. Det hører jeg også fra baglandet. Hun er i en svær situation, hvor oplysninger til hende er drysset fra tid til anden, siger Martin Iversen, formand for Gentoftekredsen.

Både Robsøe og Rod bad Sofie Carsten Nielsen om at holde sagerne fortrolige, hvilket hun har respekteret. Af samme grund afviser hun at have dækket over noget.

Hun fremhæver desuden, at hun forsøgte at få forskellige udlægninger af den hændelse, hvilket Robsøe først gav hende lørdag.

Nielsen afviser ikke, at flere sager kan dukke op.

Morten Østergaard har sygemeldt sig på ubestemt tid. Offentligheden har fået kendskab til, at der er fire sager, hvor kvinder har oplevet krænkende adfærd fra Morten Østergaard.

Hans fremtid er uvis, skriver hans kredsformand Klaus Bach Trads i Aarhus.

– Morten Østergaards fremtid forholder vi os til sammen med Morten, når han er tilbage fra sin sygemelding, skriver han i en sms.

Forløbet startede, da Lotte Rod stod frem og sagde, at hun havde oplevet uønsket berøring for knap ti år siden af en person fra partiet.

Det førte til, at hun navngav Morten Østergaard som krænkeren på et internt møde, hvorefter han gik af.

/ritzau/