Sofie Carsten Nielsen fastholder trussel om klimavalg

De Radikale har på et dramatisk møde onsdag skiftet leder fra Morten Østergaard til Sofie Carsten Nielsen. Men politikken er den samme. Og det gælder også den konfrontatoriske kurs i forhold til S-regeringen.

I sin første tale som leder af De Radikale beskylder Sofie Carsten Nielsen statsminister Mette Frederiksen (S) for “mangel på grønt lederskab”.

– De dårlige undskyldningers tid er bare forbi, venner. Vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved klimaforandringerne. Så lad os da gøre noget. Jeg vil ikke længere stå til, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun opstiller i sin første tale som politisk leder en “klimagaranti”.

– Jeg vil for min del garantere, at vi radikale i det her efterår ikke vil lægge stemmer til en finanslov, medmindre vi får sat Danmark på sporet af en mærkbar, grønnere fremtid. Det er mit løfte til danskerne her på min allerførste dag som partileder, siger Sofie Carsten Nielsen.

Dermed lægger hun nu sin egen troværdighed som leder på bordet i forhandlingerne. Hvis regeringen ikke kan samle flertal for sin finanslov, så må den udskrive nyt valg til Folketinget.

I foråret truede De Radikales daværende leder Morten Østergaard med klimavalg, hvis der ikke var en stor klimaaftale inden grundlovsdag. Den kom ikke, men Østergaard lod regeringen slippe på grund af corona.

Forud for statsministerens åbningstale i Folketinget tirsdag vakte Østergaard opsigt ved for anden gang at true regeringen med klimavalg.

Det var netop truslen om ikke at stemme for finansloven, som Morten Østergaard opstillede.

Det er den trussel, Sofie Carsten Nielsen nu fasttømrer som en “klimagaranti” fra partiet.

På vej ind til talen understregede Sofie Carsten Nielsen desuden, at der ikke bliver nogen ændring i partiets linje, trods lederskiftet.

– Vi har helt den samme politiske linje, siger Sofie Carsten Nielsen på spørgsmålet om truslen mod regeringens overlevelse består.

Hun taler blandt andet for én million elbiler i 2030. Det har regeringens eksperter advaret imod, fordi omkostningerne vil være meget høje for både bilister og for samfundet.

Det var netop den konfrontatoriske politiske linje, som udløste et kampvalg på det dramatiske gruppemøde, hvor Morten Østergaard onsdag trådte tilbage som leder.

På mødet opfordrede tidligere leder for partiet Marianne Jelved De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard til at stille op.

Han står for en klassisk radikal linje, hvor man søger at få mest mulig indflydelse gennem samarbejde.

Lidegaard siger torsdag, at han vil arbejde videre for, at De Radikale fremover skal være “mindre konfrontatoriske og mere dialogsøgende”:
– Jeg har fået en helt overvældende reaktion fra vores bagland, hvilket er kommet bag på mig, men som rører mig. Og som også fortæller mig, at det er vigtigt, at der også er nogen i den radikale gruppe, som arbejder på det mere dialogsøgende spor, sagde Martin Lidegaard torsdag.

Han oplyser, at stemmerne var tættere på mødet end de 12 mod fire, det endte med. Man da der blev skabt tvivl om, hvorvidt han også kunne have en krænkelsessag fra et dansegulv bag sig vendte stemningen ifølge Lidegaard.

Lidegaard tilføjer, at han ikke erindrer en sådan hændelse.

/ritzau/