Falsk hviderusser deltog i fortroligt møde: Talte om dyrebordeller

En person, som udgav sig for at være den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, har deltaget på et dybt fortroligt virtuelt møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Det oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

Mødet fandt sted den 6. oktober, hvor den aktuelle politiske situation i Hviderusland blev drøftet.

Da mødet startede, havde Svetlana Tikhanovskaja og hendes stab angiveligt problemer med kameraet, og det var derfor ikke muligt at se hende.

Mødet varede cirka 40 minutter.

Undervejs i mødet blev deltagerne klar over, at der var noget, der ikke stemte.

Michael Aastrup Jensen, som er næstformand i nævnet, skriver i et opslag på Facebook, at det gik op for ham, at det ikke var oppositionslederen, de talte med, da hun begyndte at spørge ind til danske dyrebordeller.

– Spørgsmålet har sine rødder i russisk misinformationer, og har naturligvis ikke et gram af sandhed i sig, skriver Aastrup Jensen.

– Derfor var det også ekstra underligt, da den hviderussiske præsidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya stille lige præcis det spørgsmål til mødet i Udenrigspolitisk Nævn i tirsdags.

Spørgsmålet blev fulgt op af flere typer af spørgsmål af samme karakter. Til sidst besluttede Michael Aastrup Jensen sammen med formand for nævnet Martin Lidegaard (R) at afslutte mødet.

– Spørgsmålet er naturligvis, om det var en russisk tv/radiostation der drev en grov spøg med os, eller om det var den russiske efterretningstjeneste, skriver han senere i opslaget.

Det er på møder i Udenrigspolitisk Nævn, at emner, der er knyttet til udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, diskuteres.

Deltagerne må ikke referere fra møder, ligesom alle ved de fysiske møder skal aflevere mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr. Det er af frygt for aflytning og spionage.

Folketinget skriver i pressemeddelelsen, at der under mødet ikke blev sagt noget, som kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje.

Sagen er ved at blive undersøgt nærmere.

– Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt. Det giver også anledning til stof til eftertanke siger Martin Lidegaard, som er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Den 38-årige Tikhanovskaja er en politisk novice, som ifølge oppositionen vandt det nylige præsidentvalg i Hviderusland over landets leder gennem 26 år, Aleksandr Lukasjenko.

Ifølge de officielle valgresultater fik Lukasjenko dog 80 procent af stemmerne.

/ritzau/