Falsk hviderusser deltog i fortroligt møde i Udenrigspolitisk Nævn

En person, som udgav sig for at være den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, har deltaget på et dybt fortroligt virtuelt møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Det oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

Mødet fandt sted den 6. oktober.

– På mødet blev den aktuelle politiske situation i Hviderusland drøftet. Samtidig drøftede man også, hvordan den hviderussiske befolkning kan støttes i deres kamp for demokrati og menneskerettigheder, står der i pressemeddelelsen.

Da mødet startede, havde Svetlana Tikhanovskaja og hendes stab angiveligt problemer med kameraet, og det var derfor ikke muligt at se hende.

Mødet varede cirka 40 minutter.

Undervejs i mødet blev deltagerne klar over, at der var noget, der ikke stemte. Nævnet tog selv initiativ til at afslutte mødet.

Det er på møder i Udenrigspolitisk Nævn, at emner, der er knyttet til udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, diskuteres.

Deltagerne må ikke referere fra møder, ligesom alle ved de fysiske møder skal aflevere mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr. Det er af frygt for aflytning og spionage.

Folketinget skriver i pressemeddelelsen, at der under mødet ikke blev sagt noget, som kan kompromittere den danske udenrigspolitiske linje.

Sagen er ved at blive undersøgt nærmere.

– Jeg håber, at der blot er tale om en grov spøg, men jeg er selvfølgelig bekymret for, om deltagelsen i mødet bliver misbrugt. Det giver også anledning til stof til eftertanke siger Martin Lidegaard, som er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Den 38-årige Tikhanovskaja er en politisk novice, som ifølge oppositionen vandt det nylige præsidentvalg i Hviderusland over landets leder gennem 26 år, Aleksandr Lukasjenko. Ifølge de officielle valgresultater fik Lukasjenko dog 80 procent af stemmerne.

/ritzau/