PORTRÆT: Supereuropæer med kometkarriere bliver radikal leder

Da Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard onsdag aften trak sig, valgte folketingsgruppen samtidig at gøre Sofie Carsten Nielsen til ny politisk leder.

Dermed toppede hun en rejse, der startede, da hun i 2008 blev valgt til partiets spidskandidat til det forestående EU-Parlamentsvalg.

Det var ikke tilfældigt, at EU blev vejen ind til toppen af dansk politik for Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen har gået på samme eliteuniversitet i Belgien, som statsminister Helle Thorning-Schmidt. Og ikke ulig den tidligere statsminister gjorde Sofie Carsten Nielsen lynkarriere, da hun rettede fokus mod Folketinget.

For selv om hun ikke blev til EU-Parlamentet i 2009, kunne hun i stedet stille op til Folketingsvalget i 2011, hvor hun blev valgt ind.

Her fik hun hurtigt opbygget et cv, der ville gøre mange mere erfarne Christiansborg-kolleger misundelige.

Som 37-årig – og efter kun 14 måneder i Folketinget – blev hun gruppeformand for De Radikale. En post hun overtog efter Marianne Jelved.

Dermed var det Sofie Carsten Nielsen, der fik opgaven med at sørge for ro i gruppen og opbakning til den daværende regerings politik.

Samtidig overtog hun posten som formand for finansudvalget efter Kristian Thulesen Dahl (DF) og den vigtige post som sit partis finansordfører. Dermed var hun hurtigt et muligt ministeremne i De Radikales folketingsgruppe.

Buddet kom, da SF trådte ud af regeringen og ministerkabalen skulle lægges på ny.

På den baggrund overtog Sofie Carsten Nielsen i februar 2014 posten som uddannelsesminister efter den samme politiske leder, som hun onsdag aften erstattede: Morten Østergaard.

Efter valgnederlaget til SR-regeringen i 2015 blev Sofie Carsten Nielsen toer i hierarkiet hos De Radikale.

Derfor var det ingen overraskelse, at hun onsdag aften – under ti år efter, hun kom i Folketinget fik opgaven som politisk leder for Radikale Venstres folketingsgruppe.

/ritzau/