Syv kommuner skal have mere frihed på et velfærdsområde

Regeringen vil give syv danske kommuner “fuldstændig frihed” på et udvalgt velfærdsområde. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale på dagen for Folketingets åbning.

Dermed vil de syv kommuner blive fritaget for så meget statslig regulering og lovgivning som muligt.

– I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen (S).

Planen omfatter tre forudbestemte velfærdsområder; folkeskole, dagtilbud og ældre.

Eksempelvis får Helsingør Kommune “fuldstændig frihed” på daginstitutionsområdet de næste tre år.

– Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver, siger Frederiksen.

De andre kommuner er Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg. Her har regeringen ifølge statsministeren indgået lignende aftaler med borgmestrene fra disse kommuner.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener i forbindelse med forslaget, at de “positive erfaringer” fra corona-foråret skal honoreres.

– Både pædagogerne og lærerne har sagt, at der selvfølgelig har været store vanskeligheder.

– Men omvendt har der faktisk også været en kæmpestor frihed fra alle de regler, som både kommunerne og vi som stat laver, siger hun.

Det er dog langt fra første gang, at en regering har forsøgt sig med mindre bureaukratisering.

Eksempelvis kørte frikommuneforsøgene blandt andet under VLAK-regeringen. Men i starten af året droppede den nuværende S-regering nye forsøg for perioden 2019 til 2023.

Forsøgene var en ordning, hvor kommuner fik mere frihed til at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på.

Pernille Rosenkrantz-Theil tror, at der med erfaringerne fra foråret er en anden “grobund” for regeringens forslag.

– Man giver daginstitutionerne og skolerne fri til at definere: hvad er den gode skole og daginstitution. Det er et meget langt skridt at gå – også i forhold til det man gjorde med frikommuneforsøgene, siger hun.

I Venstre hilser man samtidig forsøget velkommen.

– Det er jo bare ærgerligt, at det kun gælder syv kommuner, som regeringen topstyret har besluttet det skal være.

– I stedet for at man giver de frihedsgrader til alle 98 kommuner, og til dem der arbejder i vores offentlige sektor, siger undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V).

I sin tale siger Mette Frederiksen, at de to kommuner Esbjerg og Holbæk i forbindelse med forsøget vil “sætte folkeskolen fri”.

Hun understreger samtidig, at grundlæggende ting som gratis undervisning og krav om, at eleverne tager folkeskolens afgangseksamen stadig gælder.

/ritzau/