Skipper: Regeringen er valgt på klimadagsorden

De Radikale har flere gange truet med at vælte regeringen, hvis ikke den bliver mere ambitiøs på klimadagsordenen og går hårdere efter at nå målet om en reduktion i CO2-udledning i 2030.

I sin tale til Enhedslistens årsmøde truer politisk ordfører Pernille Skipper ikke med valg. Men hun understreger, at hun mener, at regeringens liv er skabt på løfter om klimaindsats.

– Nej, Dan Jørgensen (klimaminister, red.), det her ender ikke lykkeligt, hvis vi ikke gør noget nu. Jo længere vi venter, jo mere drastiske tiltag skal der til. Jo dyrere bliver det.

– Klimamålsætningen er kernen i det, vores nuværende flertal er valgt på. Det er det, regeringen er valgt på. Der skal leveres. Det er vi villige til at gå uendeligt langt for at sikre, siger Skipper i sin tale.

EL-lederen deler ris ud til både den socialdemokratiske regering og til støttepartiet De Radikale.

Socialdemokratiet bliver beskyldt for at ville slække på løfterne ved at lade de helt store udledere som cementfabrikken Aalborg Portland slippe. Og De Radikale for at ville tørre regningen af på de fattigste.

– De Radikale vil bruge pengene fra klimaafgifter til at give store selskaber milliarder tilbage i skatterabatter. Så må den enlige mor og lagerarbejderen i provinsen komme til lommerne.

– Vi er Enhedslisten. Vi lader dem ikke slippe, siger Pernille Skipper.

Efter sin tale siger Pernille Skipper, at det ikke skal ses som en trussel om at fremtvinge et valg. Fordi partiet ikke ønsker at stille ultimative krav som det tidligere er set hos Liberal Alliance og de valgtrusler, der løbende er kommet fra De Radikale.

– Man skal passe på med at true med noget, man ikke har tænkt sig at gennemføre. Og jeg synes, at vi har set rigeligt med politikere kravle op og ned ad træer i de seneste år.

– Det betyder ikke, at vi har afskrevet muligheden for, at manglende klimaambitioner eller en fuldstændigt socialt skæv grøn omstilling kan føre til valg. Det tror jeg, det kan, siger Pernille Skipper og fortsætter:
– En regering kan godt komme så langt væk fra retningen, at den ikke kan sidde på vores mandater. Men der skal noget til, for alternativet er højrefløjen. Det vil være skræmmende både for velfærden og den grønne omstilling.

/ritzau/