Ministre mødes med muslimske trossamfund om negativ social kontrol

Repræsentanter for islamiske trossamfund i Danmark skal fredag eftermiddag gøre kirkeminister Joy Mogensen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye klogere på, hvordan de vil bidrage til at gøre op med negativ social kontrol.

Det sker som en følge af den seneste tids oprulning af sager, som Berlingske har beskrevet.

For eksempel en historie om, hvordan en imam i Vollsmose i Odense skrev en islamisk skilsmissekontrakt efter sharialoven. Det skete til en kvinde, hvor der blev stillet en række hårde krav til hendes opførsel, efter at hun blev skilt.

– Vi har set nogle hårrejsende eksempler på, hvordan bestemte imamer har misbrugt deres autoritet til at arrangere religiøse skilsmisser, som stiller kvinden i en frygtelig situation, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

– Hun bliver truet på samværet med sine børn, hvis hun gifter sig igen, eller hvis hun ikke opdrager dem på en bestemt måde, eller hvis hun i det hele taget opfører sig på en måde, som trossamfundet ikke anser for værdigt.

– Det er simpelthen uacceptabelt i et frit land som vores, siger kirkeministeren.

Det er konkret Muslimernes Fællesråd, Dansk Muslimsk Union og Den Islamiske Union i Danmark, der er inviteret til fredagens møde.

Joy Mogensen og Mattias Tesfaye vil bruge mødet til at komme det nærmere, hvordan man kan stramme grebet hårdere om de imamer, som misbruger deres magtposition ved religiøse skilsmisser.

– I Danmark skal man selv kunne bestemme, hvordan man lever sit liv. Hvem man vil gifte sig med. Og om man vil skilles, siger Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

– Ingen skal holdes nede af deres familier og omgangskredse. Eller af religiøse mørkemænd. Vi er hverken i middelalderen eller Mellemøsten.

– Tusindvis af kvinder med udenlandsk baggrund står midt i en værdikamp. En frihedskamp. Et forsøg på at vriste sig fri af den håbløst forældede kultur, der desværre hersker i nogle muslimske kredse, siger han.

/ritzau/