Bødskov bekræfter: Sigter efter 500.000 elbiler i 2030

Regeringen med skatteminister Morten Bødskov (S) i spidsen bekræfter, at den sigter efter, at der på de danske veje i 2030 er 500.000 elbiler.

Og at regeringens vejtransportudspil også indeholder kilometerbaseret vejafgift på tung transport og øget krav til iblanding af biobrændsel i benzin- og dieselbilers brændstoftanke.

– Regeringens holdning er, at transportsektoren skal være grønnere. Det skal derfor være slut med, at bilafgifterne forhandles fra år til år.

– Bilejerne og branchen har krav på stabile og trygge vilkår, som de kan stole på mange år frem. Derfor lægger regeringen op til, at der bliver indført et mere enkelt afgiftssystem, som ud over at sikre flere grønne biler på vejene også sikrer tryghed for bilejerne og bilbranchen de næste mange år, siger Bødskov i en pressemeddelelse.

Allerede torsdag formiddag begyndte elementer af udspillet at slippe ud i pressen. Og kort tid efter var der kritik fra støttepartierne SF, De Radikale og Enhedslisten. Trioen mener at udspillet ikke er ambitiøst nok.

Klimarådet har anbefalet et mål om én million elbiler i 2030. Regeringens egen kommission på området har sagt 750.000.

Et flertal i Folketinget er enig om et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. I den forbindelse er vejtransporten et vigtigt området.

/ritzau/