Ny bog beskriver kupplaner i Dansk Folkeparti

Ifølge ny bog planlagde Morten Messerschmidt at “kuppe” Kristian Thulesen Dahl som formand i Dansk Folkeparti efter valget i 2019, hvor partiet gik voldsomt tilbage både i Europa-Parlamentet og Folketinget.

Det skriver Ekstra Bladet og Avisen Danmark. Bogen er baseret på anonyme kilder.

Kristian Thulesen Dahl siger til Avisen Danmark, at situationen var mere nuanceret.

Ifølge uddrag af bogen i Avisen Danmark skulle Morten Messerschmidt efter sidste valg have holdt møder med folk på tomandshånd, hvor han har erklæret sig “klar til at gå efter” formanden Kristian Thulesen Dahl.

Om den episode i bogen siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark:

– Jeg mener, at det er mere nuanceret, og derfor har jeg en overbevisning om, at vi kan klare tingene i fællesskab, fremfor at vi skal begynde sådan en kiggen tilbage og tage bogen for gode varer og begynde at slå ud efter hinanden.

Ekstra Bladet og Avisens Danmarks artikler om indholdet i bogen – der er skrevet af journalister fra de to medier – beskriver, at Morten Messerschmidt havde lovet Peter Kofod pladsen som næstformand og Pia Kjærsgaard pladsen som gruppeformand.

Især sidstnævnte, der stiftede Dansk Folkeparti, er set som en afgørende stemme i partiet og nærmest uundværlig, hvis der skal gennemføres et ledelsesopgør.

I bogen står der, at Pia Kjærsgaard skal have insinueret, at hun var klar til at “prikke” Kristian Thulesen Dahl på skulderen. Det afviser formanden dog pure.

– Jamen, det kan jeg klart afvise. Straks Pia hørte, at der var den slags rygter i gang, skrev hun en klar opbakning til mig og den øvrige ledelse på Facebook.

– Det varmer – for Pias og mit samarbejde går langt tilbage. Vi to har delt op- og nedture helt tilbage fra vores tid i Fremskridtspartiet, skriver han i en kommentar til Ekstra Bladet.

På partiets sommergruppemøde i 2020 blev Morten Messerschmidt udnævnt til næstformand i partiet.

/ritzau/