Redaktør: Claus Hjort kan stå til fængsel efter interview

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har brudt sin tavshedspligt i så alvorlig grad, at han kan stå til en fængselsstraf.

Det vurderer journalist og redaktør på forsvarsmediet Olfi Peter Ernstved Rasmussen.

Meldingen kommer, efter at Claus Hjort Frederiksen i detaljer har fortalt om et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, og USA’s NSA i et interview med Weekendavisen.

– Efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med deres pressemeddelelse, og flere ledende medarbejdere i FE er sendt hjem, er der nogle, der begynder at synge om aftalen med USA, siger Peter Ernstved Rasmussen.

– Det er her, det kritisable og landsskadelige foregår. For der var ingen, der kendte til den hemmelige aftale, da ministeren havde sendt de ledende medarbejdere hjem, tilføjer han.

Og det er her, han mener, at Claus Hjort Frederiksen i sit interview har begået sin brøde.

– Før interviewet var det udelukkende anonyme kilder, og ingen havde bekræftet det. Og forsvarsminister Trine Bramsen (S) sagde selvfølgelig, at hun ingen kommentarer har.

– Men så sidder Claus Hjort Frederiksen i detaljer og fortæller om aftalen. Han har tidobbelt tavshedspligt omkring efterretningstjenestens arbejde.

– Og så – for at kaste smuds på sin efterfølger – afslører han statshemmeligheder i en grad, hvor jeg er dybt rystet, siger redaktøren.

Sidst i august sendte tilsynet en pressemeddelelse ud, hvor det beskrev en lang række kritisable forhold i FE. Blandt andet at FE havde “undladt at følge op på” indikationer på spionage, har en “uhensigtsmæssig legalitetskultur”, og FE “uberettiget har behandlet oplysninger” om en ansat i tilsynet.

Efterfølgende har Claus Hjort Frederiksen og flere andre kritiseret Trine Bramsens håndtering af tilsynets arbejde, da aviser efterfølgende har skrevet om det hemmelige samarbejde med USA.

Forsvarsministeren er kaldt i samråd, og Nye Borgerlige mener, at hun bør trække sig.

– Der blev ikke afsløret hemmeligheder i den pressemeddelelse.

– Det virker på mig, som at der er nogle, der har en interesse i at få sagen til at handle om et samarbejde med USA fremfor en kultur i FE, hvor de har ageret uden for lovens rammer, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Han gentager, at “katastrofen”, når det kommer til afsløringen af Danmarks hemmelige samarbejde med USA, først sker, da Claus Hjort Frederiksen offentligt bekræfter aftalen med USA og giver detaljer om den.

– Claus Hjort sidder og siger, at Trine Bramsens håndtering af sagen sår tvivl om, hvorvidt Danmark kan håndtere fortrolighed. Hvorefter han plaprer løs om alt. Sikke et selvmål, siger Peter Ernstved Rasmussen.

I forhold til en potentiel fængselsstraf henviser han til den dom på fire måneders fængsel, den tidligere ansatte i FE Frank Grevil fik i 2008 for at videregive FE’s vurdering af, hvorvidt Irak havde masseødelæggelsesvåben, til Berlingske.

/ritzau/