Ny mission skal holde hviderussiske myndigheder til ansvar

17 lande, herunder Danmark, fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, nedsætter en uafhængig ekspertmission, der skal undersøge “talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser” i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget i starten af august.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

– Grundlæggende handler missionen om at holde de hviderussiske myndigheder til ansvar for deres grove brud på den hviderussiske befolknings ret til frie og retfærdige valg, grundlæggende frihedsrettigheder og en velfungerende retsstat.

– Ekspertmissionen kan forhåbentlig bidrage til at sætte en stopper for myndighedernes brutalitet og undertrykkelse, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Missionen nedsættes, samtidig med at tusindvis af mennesker i Hviderusland har demonstreret de seneste uger. De kræver, at præsident Aleksandr Lukasjenko går af.

/ritzau/