Ny mission skal holde hviderussiske myndigheder til ansvar

17 lande, herunder Danmark, fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, nedsætter en uafhængig ekspertmission, der skal undersøge “talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser” i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget i starten af august.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

– Grundlæggende handler missionen om at holde de hviderussiske myndigheder til ansvar for deres grove brud på den hviderussiske befolknings ret til frie og retfærdige valg, grundlæggende frihedsrettigheder og en velfungerende retsstat.

– Ekspertmissionen kan forhåbentlig bidrage til at sætte en stopper for myndighedernes brutalitet og undertrykkelse. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

Missionen nedsættes, samtidig med at tusindvis af mennesker i Hviderusland har demonstreret de seneste uger. De kræver, at præsident Aleksandr Lukasjenko går af.

Demonstranterne mener, at Lukasjenko svindlede med sidste måneds præsidentvalg. Det skulle forhindre oppositionens kandidat Svetlana Tikhanovskaja i at blive præsident.

Det er ifølge Jeppe Kofod (S) vigtigt, at der fastholdes et “massivt internationalt pres”

– Derfor har jeg også tidligere på det kraftigste fordømt de voldelige overgreb, intimidering og tilbageholdelser af fredelige demonstranter, oppositionspolitikere og den frie presse, som vi ser i Hviderusland, siger han i meddelelsen.

På mandag vil oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja mødes med udenrigsministre fra EU og EU-udenrigschef Josep Borrell i Bruxelles.

Det skriver AFP.

Tikhanovskaja er lige nu i eksil i Litauen. Hun stillede op som præsidentkandidat, efter at hendes mand – der oprindeligt var opstillet – blev fængslet.

Flere iagttagere vurderer det som sandsynligt, at hun vandt valget over Lukasjenko. Det er selv om hun ifølge de officielle resultater kun fik ti procent af stemmerne.

Tikhanovskaja hævder samtidig selv at have vundet valget over Lukasjenko.

/ritzau/