Mogens Jensen kritiserer Fødevarestyrelsen for sløseri

Fødevareminister Mogens Jensen (S) retter hård kritik mod Fødevarestyrelsen, fordi den ikke har formået at administrere den såkaldte “gult kort-ordning” på ordentlig vis.

Ordningen, der skal reducere antibiotikaforbruget i danske svinestalde, betyder, at hvis en landmand overskrider de fastsatte grænseværdier for antibiotikaforbrug, skal den pågældende have et påbud i form af et gult kort.

Landmanden skal dernæst reducere sit forbrug af antibiotika.

– Det er en alvorlig fejl, at Fødevarestyrelsen ikke har strammet skruen over for de svineproducenter, der – trods påbud og vejledning – ikke har fulgt spillereglerne, det kan der ikke være to meninger om, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Konkret er der ifølge Fødevarestyrelsens foreløbige gennemgang tale om, at styrelsen fra 2016 og frem til august i år i højst 29 besætninger ikke har vurderet, om der skulle ske yderligere sanktioner mod svineproducenter, der undlod at sænke deres brug af antibiotika i tilstrækkelig grad.

Sagerne fra 2015 er endnu ikke blevet gennemgået, lyder det i pressemeddelelsen.

Den mangelfulde håndtering skyldes en administrativ fejl.

– Gult kort-ordningen har overordnet været en stor succes og har givet myndighederne nogle effektive værktøjer.

– Men jeg forventer så også, at de bliver brugt i de heldigvis få tilfælde, hvor landmændene ikke følger reglerne, siger Mogens Jensen.

Fødevarestyrelsen har mulighed for i sidste instans at give en landmand et rødt kort og kræve, at landmanden har færre grise i staldene.

Det skal ramme landmanden på pengepungen. Og det er muligheden for en sådan sanktion, Fødevarestyrelsen ikke har vurderet.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har ordningen med de gule kort på ti år været medvirkende til at nedbringe brugen af antibiotika i danske svinebesætninger med cirka 30 procent.

/ritzau/