Danmarks største CO2-udleder skal reducere med 660.000 ton

Regeringen indgår onsdag en samarbejdsaftale med Danmarks største enkeltudleder af CO2, Aalborg Portland.

Med aftalen forpligter cementproducenten sig til at reducere sin CO2-udledning med 660.000 ton frem mod 2030 samt til senere reduktioner.

– Det er en virksomhed som nu går fra at være en stor del af problemet til at blive en stor del af løsningen.

– Det, synes vi i regeringen, er den måde, man skal se på de her ting, siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Han peger på, at verden også i fremtiden får brug for cement. Derfor handler det om at gøre vilkårene for en virksomhed som Aalborg Portland så gode som muligt, så den kan producere mere klimavenligt.

– Vi er jo ikke et foregangsland, hvis vi lægger nogle krav ned over vores virksomheder, så de lukker og flytter produktionen til andre lande.

– Vi er et foregangsland, hvis vi kan formå at få produktionen til at blive i Danmark, men det så til gengæld bliver en grøn produktion, siger Dan Jørgensen.

Ifølge regeringen svarer reduktionen på 660.000 ton CO2 til at fjerne 250.000 biler fra vejene i Danmark, eller at CO2-udledningen fra omkring 70.000 danskere fjernes.

Et stort flertal i Folketinget satte med klimaloven sidste år et mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

Danmark skal efter planen være CO2-neutralt i 2050.

Regeringen ser samarbejdsaftalen med Aalborg Portland som en slags skabelon for fremtidige samarbejder mellem regeringen og andre store danske CO2-udledere.

– Det er regeringens klare ambition, at det her skal være første skridt, siger Dan Jørgensen.

– Vi tror meget på, at man med et meget tæt samarbejde mellem myndigheder, stat og virksomheder kan udvikle nye metoder til at producere mange af de ting, vi producerer her i landet, siger han.

Aalborg Portland vil blandt andet gå efter at udfase fossile brændsler, lave energieffektivisering og CO2-fangst og forøge brugen af alternative eller CO2-neutrale brændsler.

Derudover vil virksomheden lave grønne cementprodukter og levere CO2-neutral fjernvarme til over 75.000 husstande.

/ritzau/