OVERBLIK: Jeppe Kofods sexsag fra 2008

Det var i påsken 2008, at det daværende folketingsmedlem og udenrigsordfører for Socialdemokratiet Jeppe Kofod havde sex med en 15-årige pige til en politisk ungdomsfest.

Historien er aktuel igen, efter at tv-værten Sofie Linde i forbindelse med årets Zulu Comedy Galla delte sine oplevelser fra mediebranchen om sexchikane.

De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, har efterfølgende til B.T. udtalt, at hendes parti ikke ville have givet Kofod en ministerpost. Kofod blev udpeget til udenrigsminister efter folketingsvalget sidste år.

Bliv klogere på sagen her:

* Dengang var Kofod 34 år. Pigen var medlem af partiets ungdomsparti, DSU. Kofod var oplægsholder til et DSU-arrangement i Esbjerg, da episoden fandt sted.

* Da sagen blev kendt i offentligheden, valgte Kofod at trække sig fra alle sine udvalgsposter og sin post som udenrigsordfører.

– Jeg var gæsteoplægsholder fredag på et påskekursus træf i DSU, og om aftenen ved en fest udviste jeg manglende dømmekraft ved at have et moralsk upassende forhold til en 15-årig pige.

– Ingen andre end mig er ansvarlig for episoden, som jeg bitterligt fortryder. Jeg har undskyldt overfor alle involverede parter og er personligt dybt berørt af sagen, sagde Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

* Daværende gruppeformand for Socialdemokratiet Carsten Hansen udtalte om sagen:
– Jeppe Kofods opførsel på Esbjerg Højskole var helt utilgivelig, og vi tager fuldstændig afstand fra hans handling. Jeg har forstået, at Jeppe Kofod nu er sygemeldt. Det er rigtigt af ham nu nøje at overveje sin politiske fremtid.

* Pigen var over den seksuelle lavalder, så der var intet ulovligt i sagen. Til det sagde Carsten Hansen:

– Jeg tager afstand fra, at man som oplægsholder på et kursus går i seng med en pige. Det er rigtigt af ham (Kofod, red.) nu nøje at overveje sin politiske fremtid.

– Problemet er, at man som forældre selvfølgelig skal kunne sende sine døtre af sted på DSU-kursus, sagde Carsten Hansen.

* I juni 2008 gav Jeppe Kofod et interview til Ekstra Bladet.

– De folk, der er involveret i sagen, er kommet videre med livet. Det er det vigtigste. Men der popper jo stadig noget op i forskellige sammenhænge om denne her sag. Med det her har jeg nu ønsket at få sagen afsluttet og sat det sidste punktum, sagde Jeppe Kofod.

Kilder: Ekstra Bladet, Berlingske, B.T.

/ritzau/