Borgerforslag om nedfrysning af æg runder 50.000 underskrifter

Et borgerforslag om forlængelse af nedfrysning af æg har onsdag rundet 50.000 underskrifter.

Det fremgår på hjemmesiden borgerforslag.dk.

I dag siger loven, at æg, der er udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling, ikke må opbevares i mere end fem år. Der er dog visse undtagelser, blandt andet hvis kvinden lider af alvorlig sygdom.

Efter de fem år skal æggene destrueres.

Men det mener i alt 52.282 underskrivere ikke er godt nok.

Borgerforslaget foreslår i stedet, at befrugtede og ubefrugtede æg kan forblive nedfrosne, indtil kvinden fylder 46 år og derfor ikke længere må modtage fertilitetsbehandling i Danmark.

– Der er ingen sundhedsfaglig begrundelse for de fem år, da selve risikoen for cellebeskadigelse sker i forbindelse med nedfrysning og optøning. Derudover er på ingen måde ligestilling på denne front, da sædceller må fryses på ubestemt tid, lyder argumentationen i forslaget.

Hovedstilleren bag forslaget, Julie Sams Agerschou, glæder sig meget over de over 50.000 underskrifter.

– Jeg er bare rigtig glad, siger hun.

– Jeg stillede forslaget for at prøve at redde mine egne og andre kvinders æg, der ligger på frys, for vi har kæmpet hårdt for at få de æg udtaget. Det er en meget smertefuld proces at være igennem.

Hvis man også ønsker sig et andet eller tredje barn, kan det være svært at nå inden for de fem år, påpeger hun. Og så må man få foretaget en ny og smertefuld ægudtagning.

Men æg, der tages ud senere i livet, er ikke nødvendigvis ligeså frugtbare, som æg, der tages ud tidligt.

– Jeg har eksempelvis fire æg på frys, som blev taget ud, da jeg var 29 år. Hvorfor skal jeg så igennem en ny smertefuld behandling om et par år og bruge mine 38-årige æg i stedet? Det giver ingen mening.

Borgerforslaget blev fremsat i maj, og dengang meldte et politisk flertal sig klar til at kigge på lovændringen.

Når et borgerforslag får over 50.000 underskrifter, skal partierne i Folketinget tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et konkret beslutningsforslag. Herefter behandles forslaget to gange i Folketingssalen.

/ritzau/