SF: Rengøringspenge når ikke ud til institutioner

Der er afsat millioner af kroner til at gøre ekstra rent på dagtilbud, skoler og plejehjem, men ifølge SF går nogle af pengene ikke til rengøring.

Siden foråret har der været støtte, men efter sommerferien blev der skåret ned på rengøring, da retningslinjerne for smitteforebyggende tiltag i daginstitutionerne blev ændret ifølge partiet.

– Efter sommerferien når børn er mødt ind, og ældre skal have hjælp, er rengøring i høj grad forsvundet. I foråret var rengøring med til at sikre, at man ikke så en yderligere smittespredning af coronavirus, siger gruppeformand Jacob Mark (SF).

Han peger på, at yderligere rengøring betyder færre syge generelt.

– Den ekstra rengøring betød faktisk, at folk i det hele taget var mindre syge. At den nu er forsvundet efter sommerferien er rigtig skidt for forebyggelsen af smittespredning, og så står lærerne og pædagogerne med opgaven, siger Jacob Mark.

Smittetallet er stadig forholdsvist lavt med lokale udbrud få steder i landet som i Odense og Storkøbenhavn. Dét, og ændrede retningslinjer for rengøring, kan være grunden til, at der bruges færre penge på rengøring.

Jacob Mark mener dog ikke, at det er spild af penge, når der ikke er flere smittede.

– Vi har et politisk ansvar for at sikre, at smitten ikke spreder sig igen. Afstand og rengøring er nogle af de bedste midler, men der er ikke tid i institutioner og skoler til at gøre rent, siger han.

Det er dog ikke alle institutioner, der har fået kompensation for ekstraudgifter til værnemidler, rengøring og personale trods intentionen, lyder det.

– Det er helt uholdbart, at nogle kommuner har fået penge til institutioner, men ikke har leveret dem ud til institutionerne. Det, synes jeg faktisk, er en kende skamløst. Vi foreslår, at finansministeren tager en snak med kommunerne, siger han.

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) peger på, at der er aftalt penge til rengøring året ud.

– Regeringen har aftalt med kommunerne, at vi dækker de ekstra udgifter, der må være til ekstra rengøring, så det ikke går ud over velfærden, når vi skal gøre ekstra rent, siger han.

Han har som udgangspunkt tillid til, at kommunerne udbetaler de penge, der er brug for at gøre rent, hvis corona blusser op igen.

– Det er en lille smule vanskeligt for mig at gå ind i en konflikt mellem den enkelte institution og kommunerne. Jeg har som udgangspunkt tillid til, at kommunerne løfter deres ansvar, når sundhedsmyndighederne anbefaler ekstra rengøring, siger han.

Han vil overveje at tage det op med kommunerne.

/ritzau/