SF: Skadeligt at regeringen vil droppe bredbåndspuljen igen

Historien gentager sig. Og det er man utilfreds med i SF, som vil have regeringen til at droppe sin plan om at afskaffe bredbåndspuljen, der skal sikre bedre internetadgang i Danmarks yderområder.

Da finansminister Nicolai Wammen (S) mandag præsenterede regeringens forslag til finansloven, var det for andet år i træk med udmeldingen om, at regeringen vil afskaffe bredbåndspuljen, som er på cirka 100 millioner kroner om året.

Men det giver ingen mening, for internetadgangen er stadig for dårlig i store dele af Danmark, mener SF.

– Flere steder i landet har man stadig meget dårlig – eller måske slet ingen – internetforbindelse. Det er helt uacceptabelt i en moderne verden, siger Karina Lorentzen, som er SF’s ordfører for landdistrikter og øer.

– Vi risikerer, at det får hussalget til at gå i stå, at virksomheder søger væk, og vækst og udvikling forlader de landområder, som ikke har adgang til moderne bredbånd, siger hun i en pressemeddelelse.

Den tidligere V-regering etablerede i 2016 bredbåndspuljen med opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Sidste år endte puljen med at blive bevaret på finansloven, efter at regeringen blev enig med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet om en finanslovsaftale.

I de første år med bredbåndspuljen var der kritik fra blandt andet Landdistrikternes Fællesråd.

Det skyldtes, at en stor del af midlerne gik til forbedret bredbånd i hovedstadsområdet og de store byer i stedet for i yderområderne. Det blev siden ændret.

SF frygter, at Danmark vil blive opdelt i et digitalt a- og b-hold, hvis ikke bredbåndspuljen bliver bevaret.

Partiet peger på, at antallet af personer, der arbejder hjemme, er forøget under coronakrisen, og at der derfor er brug for stabil internetadgang.

– Hvis man skal arbejde hjemme, som mange har gjort under corona, så kræver det, at man har adgang til en ordentlig internetforbindelse.

– Derfor er det selvfølgelig et problem, at adgangen til internettet ikke er lige over hele landet, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

/ritzau/