R: Klimaet mangler totalt i regeringens finanslovsforslag

Det er helt uholdbart, at regeringen i sit finanslovsforslag ikke prioriterer klima og uddannelse højere.

Det siger De Radikale politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, om regeringens finanslovsforslag, som præsenteres mandag.

– Der er fornuftigt nok afsat milliarder til corona-håndtering. Men klimakrisen er en lige så stor krise, og vi kan slå flere fluer med et smæk ved at investere i grøn omstilling, som kan skabe nye job og nye muligheder, siger hun.

– Den kasse skal regeringen ikke sætte på sig på selv. Den skal bruges til grøn omstilling og reduktion af CO2.

Ikke mindst regeringens disponering af 9,2 milliarder kroner på finansloven for næste år til økonomiske tiltag på grund af coronakrisen lægger stramme bånd råderummet.

Regerings finanslovsforslag afsætter blot 1,5 milliarder kroner til forhandlinger med partierne. Det er 600 millioner kroner mindre end sidste år.

– Det er fornuftigt med en buffer i forhold til corona, hvis der kommer nye udfordringer. Men vi kommer til at være med til at sætte retning på pengene og ikke bare overlade det til regeringen, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun køber ikke præmissen om, at alt andet må vige i lyset af coronaens greb om landets økonomiske strube.

– Det går ikke an at udskyde tingene hele tiden. Der skal tages skridt hvert eneste år på finansloven mod en grøn omstilling.

– Vi kan eksempelvis tage hånd om de hårdt pressede eksportvirksomheder ved at lave et grønt investeringsvindue, så de kan kan investere i teknologi til grøn omstilling. Det nedbringer CO2 og vil samtidig hjælpe dem godt igennem krisen, siger hun.

Udtagning af landbrugsjord og omstilling af transportsektoren er andre ting, som De Radikale peger på, skal sættes i gang allerede i denne finanslov.

/ritzau/