Huspriser ventes at falde i år – men stige igen året efter

I år ventes priserne på enfamiliehuse at falde samlet set med 1,5 procent.

Prisfaldet ventes dog at blive mere end opvejet af en stigning på 1,9 procent året efter. Det fremgår af regeringens seneste Økonomiske Redegørelse mandag.

Forventningen om et prisfald i år begrundes med coronakrisens påvirkning på beskæftigelsen og ledigheden, som fører til en mere afdæmpet fremgang i indkomsterne.

Derudover peger regeringen på den usikkerhed, som coronakrisen har ført med sig.

– Næste år ventes tilbagegangen at blive afløst af beskeden fremgang på 1,9 procent i takt med den generelle genopretning af økonomien.

– Set i et historisk perspektiv er der tale om meget moderate prisudsving, står der i regeringens Økonomiske Redegørelse.

Tidligere har tal fra Danmarks Statistik vist, at der i de første seks måneder af 2020 i gennemsnit er blevet handlet 4568 enfamiliehuse i måneden.

Det er et større antal handler end gennemsnittet for hele 2019.

Også salgspriserne er steget i løbet af det første halvår. Bare fra februar, inden Danmark lukkede ned, og frem til juni er priserne for enfamiliehuse steget med 0,8 procent. Det viser ikke-sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

I sin Økonomiske Redegørelse skriver regeringen, at selv om boligmarkedet er kommet relativt uskadt ud af de første måneder af coronakrisen, så er der forventning om, at boligmarkedet i andet halvår vil blive påvirket af fald i beskæftigelsen og stigende ledighed.

– Det er dog forventningen, at tilbagegangen på boligmarkedet bliver kortvarig, og at der i 2021 atter vil være moderat fremgang i boligpriserne.

– Det afspejler dels det solide udgangspunkt inden coronakrisen og dels forventningen om et generelt kortvarigt tilbageslag i dansk økonomi, skriver regeringen.

/ritzau/