Regioner: Bedre sundhedsvæsen afhænger af nationale tiltag

For at sikre en fortsat udvikling af det danske sundhedsvæsen er der brug for initiativer fra politikerne på Christiansborg.

Det siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, som kommentar til meldingen fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen om, at han vil bevare regionerne – men fortsat ønsker en reform af det danske sundhedsvæsen.

– Der er ingen tvivl om, at vi har brug for initiativer – også fra nationalt hold – hvor Christiansborg kommer i arbejdstøjet og er med til at sætte en retning, der kan udvikle vores sundhedsvæsen, siger Stephanie Lose.

Som et eksempel på et initiativ nævner hun indførelsen af en kvalitetsplan for kommunerne. En sådan plan vil ifølge hende betyde, at flere opgaver kan løftes ensartet uden for sygehusene.

Hun ser også gerne et sundhedsvæsen, der rykker tættere på borgerne. Det kan for eksempel ske ved øget brug af telemedicin og ved at have flere nære sundhedstilbud, hvor man for eksempel udbygger sundhedshuse.

– Så der er brug for, at vi får de nationale initiativer, der skal til, for at vi også udvikler vores sundhedsvæsen i fremtiden, siger Stephanie Lose.

Meldingen fra Jakob Ellemann-Jensen er kommet i et Facebook-opslag lørdag.

I opslaget fortæller Venstre-formanden også, at han ønsker at bevare de fem regioner.

Under forhenværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen gik regeringen ellers efter at nedlægge regionerne.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen har han i sine overvejelser lyttet til baglandet i sit parti.

Formanden for Danske Regioner tror, at det er en af årsagerne til, at Venstre nu ønsker at bevare regionerne frem for at nedlægge dem.

– Og så må jeg sige, at det her med at diskutere struktur ikke nødvendigvis er svaret på, hvordan vi skaber et endnu bedre sundhedsvæsen i fremtiden.

– Jeg har fuld forståelse for, at man i Venstre rent faktisk ønsker et massivt fokus på, hvordan vi skaber et bedre sundhedsvæsen, siger Stephanie Lose.

Den holdning tilslutter formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, sig.

– Vi ved, at det koster enormt mange ressourcer at lave strukturer om. Vi kan bedre tage hånd om problemerne i sundhedsvæsenet, når vi ikke skal bruge en masse krudt på at flytte mursten, siger hun.

Hun peger blandt andet på, at der med en sundhedsreform er behov for at sikre tilstrækkeligt med læger i det nære sundhedsvæsen og en ensartet høj kvalitet på tværs af kommunerne.

De fem regioner blev oprettet i starten af 2007. Det skete i forbindelse med nedlæggelsen af de 13 amter.

En af regionernes største opgaver er at drive sundhedsvæsenet.

/ritzau/