Penge fra Lindholm-projekt skal medfinansiere politiforlig

Midler, som var sat af til at gennemføre projektet om et udrejsecenter på øen Lindholm, skal i stedet være med til finansiere det nye politiforlig.

Det viser en oversigt over økonomien i regeringens udspil, som justitsminister Nick Hækkerup (S) præsenterede mandag.

Det var den daværende VLAK-regering som præsenterede forslaget om Udrejsecenter Lindholm i 2018. Det var dengang støttet op af Dansk Folkeparti.

Udrejsecentret skulle have været til udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som havde begået særlige former for kriminalitet.

Planerne blev dog standset sidste år af den dengang nyudnævnte S-regering. Derfor er Udrejsecenter Lindholm aldrig blevet realiseret.

Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus mener, at det er naturligt, at pengene i stedet går til politiet:

– Det er klart, at når vi har en ambition om at investere væsentlig flere penge i dansk politi, uddanne flere betjente, få flere betjente tættere på borgerne, og få et politi, som er endnu dygtigere til at håndtere økonomisk, it- og bandekriminalitet, så koster det nogle penge.

– Når der så står en sådan reserve fra et projekt, der ikke bliver til noget, så giver det jo god mening at bruge pengene på et andet formål, siger Jeppe Bruus.

I oversigten fremgår det, at “Uudmøntede midler fra den tidligere ”Lindholmreserve” skal give 121 millioner kroner i 2021 og 156 millioner kroner i 2022.

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, mener, at regeringen må fortælle, om man vil leve op til løfter om et nyt udrejsecenter som erstatning for det aflyste på Lindholm.

Det siger hun, med henvisning til at regeringen vil finansiere en del af politiaftalen med penge fra Lindholm-reserve:

– Det undrer os rigtig meget. Nu tyder det på, at regeringen alligevel ikke vil lave et tredje udrejsecenter, selv om vi har kriminelle udlændinge rendende rundt i Danmark.

– Jeg synes, at Lindholm var den absolut bedste placering til det. Men det har regeringen aflyst nu, uden at pege på om der skal oprettes et tredje udrejsecenter. Det skylder regeringen svar på, siger Inger Støjberg.

Spørgsmål: Men der var afsat 759 millioner kroner til Lindholm. Det er slet ikke så meget regeringen afsætter til politiaftalen. Så kan der vel godt være midler til et nyt udrejsecenter alligevel?
– Regeringen skylder helt klart et svar på, hvorfor der ikke indgår et tredje udrejsecenter. Nu er man begyndt at udhule budgettet, selv om man sagde, at der ville komme et tredje udrejsecenter, siger Inger Støjberg.

/ritzau/