OVERBLIK: Her er kritikken fra Statsrevisorerne

Igen i år uddeler Statsrevisorerne – Folketingets vagthund over for forvaltningen – skarp kritik af statens forvaltning.

Det er stadig hovedsageligt Skatteministeriets område, der står for skud.

Læs Statsrevisorernes kritikpunkter her:
* Ministeriets it-systemer giver risiko for, at folk fusker:

– Risikoen er, at medarbejdere kan have kombinationer af brugeradgange, der kompromitterer funktionsadskillelsen, så medarbejderne kan foretage uberettigede udbetalinger fra systemerne, hvor der forvaltes store milliardbeløb.

* Skatteministeriet har ikke overholdt reglerne for at sende ubetalte skatter og afgifter til inddrivelse:
– Det medfører væsentlige økonomiske tab for staten og skaber problemer med efterfølgende inddrivelse af den gæld, der opstår. Problemerne med oversendelse af skatte- og afgiftskrav til inddrivelse går helt tilbage til 2012.

* Skatteministeriet har i en årrække haft rod i, hvordan der blev tilskrevet renter på grund af datafejl og dårlige systemer:
– Ministeriet har gennem en årrække foretaget ulovlig opkrævning af morarenter for i alt 4,5 milliarder kroner.

* Skatteministeriet har ikke holdt styr på, hvilke biler der skulle fjernes fra vejene på grund af ubetalte regninger.

– I perioden 2012-2018 har Skatteministeriet ikke sendt nummerplader til inddragelse hos politiet. Det betyder, at der kører cirka 195.000 køretøjer rundt på de danske veje, hvor nummerpladerne skulle have været inddraget.

* Skatteministeriet har stadig så store problemer med at inddrive gæld til det offentlige, at udeståendet er vokset til 130,2 milliarder kroner ved udgangen af 2019.

– Skatteministeriet har endnu ikke – efter 12 års kritik – etableret systemer og processer, der i tilstrækkelig grad understøtter, at restancerne inddrives effektivt.

* Derudover påtaler Statsrevisorerne en stribe andre kritikpunkter indenfor blandt andet it-sikkerhed.

/ritzau/