OVERBLIK: Det ved vi om regeringens pensionsforslag

Det er mere end halvandet år siden, at Socialdemokratiet præsenterede ambitionen om at indføre en ret til tidligere pension for arbejdsmarkedets mest nedslidte.

Det var partiets store slagnummer under valgkampen sidste år, og tirsdag er regeringen så klar til at præsentere sit udspil til en tidligere tilbagetrækning.

Dele af udspillet er dog begyndt at lække til flere medier, inden det er blevet fremlagt.

Her er et overblik over, hvad forskellige medier skriver om pensionsforslaget:

* Personer, der opfylder kravene til tidlig pension, kan få 13.000 kroner udbetalt om måneden. Medier som Ekstra Bladet, B.T. og DR Nyheder nævner dog et beløb på omkring 13.500 kroner.

* Regeringen arbejder ifølge Politiken med en trappemodel. Det vil sige, at man optjener ret til tidlig pension, alt efter hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet.

* Det er uvist, hvor snittet kommer til at ligge. Men ifølge Politiken fortæller en kilde, at det vil betyde, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension.

* 43 års anciennitet giver mulighed for at gå fra to år tidligere, mens 44 års anciennitet giver mulighed for tre år tidligere pension. Flere andre medier erfarer det samme.

* Barsel og dagpengeperioder tæller med som en del af optjeningsperioden, erfarer flere medier, heriblandt TV2.

* Optjeningsperioden opgøres, når man er 61 år.

* Ifølge DR Nyheder bliver den private pensionsformue en faktor. Det betyder, at man udelukker folk, som har arbejdet i mange år, men som har haft et vellønnet job.

* Grænsen for den private pensionsformue kommer ifølge DR Nyheders kilder til at være på to millioner kroner.

Kilder: Politiken, Ekstra Bladet, B.T., DR Nyheder, TV2.

/ritzau/