Pompeo: Partnerskabet mellem Danmark og USA er afgørende

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, gæster onsdag Danmark, hvor han mødes med både statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Og det er en vigtig samarbejdspartner, som den amerikanske repræsentant besøger.

På det sociale medie Twitter skriver Mike Pompeo kort efter sin ankomst, at samarbejdet med Danmark er afgørende.

– Er i Danmark for at tale med statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om vores stærke alliance, arktisk samarbejde, energisikkerhed og at fremme vores fælles værdier.

– Vores partnerskab er afgørende for national sikkerhed og økonomisk vækst, lyder det fra den amerikanske udenrigsminister.

Mike Pompeo kommer direkte fra et besøg Storbritannien, hvor han tirsdag i London mødtes med blandt andre den britiske premierminister, Boris Johnson.

Han landede onsdag formiddag i Københavns Lufthavn.

Iført mundbind med det amerikanske flags karakteristiske stjerner og striber ankom Pompeo i et af den amerikanske regerings fly. På landingsbanen blev han mødt af USA’s ambassadør, Carla Sands.

Det er blandt andet amerikanske interesser i Arktis, forholdet til Kina og situationen i Hong Kong, der bliver drøftet under besøget.

Første stop var statsministerens embedsbolig, Marienborg, nord for København.

Her ankom Pompeo med en lang kortege af biler og motorcykler omkring klokken 11 og blev modtaget af Mette Frederiksen. Sammen vandrede de smilende rundt i solskinnet i parken bag Marienborg.

Efter mødet på Marienborg, hvor også blandt andre ambassadør Sands deltog, fortsatte turen tilbage til København.

Her mødtes Pompeo med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og repræsentanter fra Færøerne og Grønland i Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet.

Mødet blev indledt med et øjebliks forvirring om, hvordan man bør hilse på hinanden under coronakrisen.

Da Pompeo nærmede sig Kofod med en fremstrakt hånd, undveg den danske minister, som i stedet lagde op til et klap på skulderen.

I sommeren 2019 var der planer om, at USA’s præsident, Donald Trump, selv skulle have været i Danmark. Men da Mette Frederiksen afviste et amerikansk ønske om at købe Grønland, aflyste præsidenten.

Demokraten John Kerry er den sidste amerikanske udenrigsminister, der har besøgt Danmark. Det skete i 2016.

Mike Pompeos besøg afsluttes med et pressemøde i Udenrigsministeriet klokken 14.15.

/ritzau/