Tesfaye vil have hurtig vurdering af mulig hjemsendelse af syrere

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har besluttet, at Udlændingestyrelsen skal fremskynde sagsbehandlingen af sager om opholdstilladelser til flere hundrede personer fra Damaskus-provinsen i Syrien.

Det sker, efter at Flygtningenævnet i maj og juni har truffet de første fem afgørelser om, at syrere fra Damaskus skal forlade Danmark, fordi de ikke længere har behov for beskyttelse.

Mattias Tesfaye siger søndag:
– Sidste år vendte næsten 100.000 flygtninge hjem til Syrien fra nærområderne. Deres landsmænd, der har fået beskyttelse i Europa, skal selvfølgelig også rejse hjem, når forholdene i Syrien tillader det.

– De seneste uger har det uafhængige Flygtningenævn afgjort, at fem personer fra Damaskus-provinsen ikke har krav på midlertidig beskyttelse i Danmark, fordi forholdene i området er forbedret.

– Derfor har jeg nu besluttet, at vi hurtigt skal gennemgå bunken af sager med flygtninge fra Syrien for at undersøge, hvem der ikke længere har behov for beskyttelse i Danmark, siger han i en pressemeddelelse.

Det er usikkert, hvor mange syreres sager der skal genvurderes af Udlændingestyrelsen. I pressemeddelelsen vurderes det “med væsentlig usikkerhed”, at der kan være tale om cirka 900 sager.

Det er forventningen, at størstedelen af sagerne kan blive afgjort i år, fremgår det af pressemeddelelsen.

I december sidste år stadfæstede Flygtningenævnet en afgørelse fra Udlændingestyrelsen om forholdene i Damaskus-provinsen.

Flygtningenævnet slog fast, at forholdene i provinsen ikke længere var så alvorlige, at der var grundlag for at meddele eller forlænge midlertidige opholdstilladelser efter en paragraf i udlændingeloven om midlertidig beskyttelsesstatus.

I henhold til paragraffen bliver der givet opholdstilladelse med henblik på midlertidigt ophold, “hvis udlændingen ved en tilbagevenden til sit hjemland risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf”.

/ritzau/