Sundhedsministeren beklager respirator-sag

Sundhedsministeriet var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med corona, ikke kunne bruges til det. Men den viden nåede ikke ministeren.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

– Sundhedsministeriets departement får 8. april oplysninger om, at forsvarets respiratorer ikke var egnede til Covid-19 patienter.

– Sundhedsstyrelsen skriver i et bilag til et svar til ministeriet, at vurderingen er, at respiratorerne ikke kan anvendes til Covid-19 patienter.

– Der blev ikke reageret på denne viden i mit system, da bilaget ikke bliver læst før senere. Det er ikke tilfredsstillende, at der i mit hus er viden, der ikke bliver handlet på, siger ministeren.

Sagen går ud på, at Danmark den 8. april tilbød Italien hjælp til dets sundhedssystem ved blandt andet at sende respiratorer. Men de respiratorer, man er klar til at sende til Italien, er af typen Weinmann, som ikke kan bruges.

Respiratorerne var Forsvarets, men var blevet testet i Danmark. Her stod det klart, at de ikke kunne bruges til coronapatienter.

Samrådet fredag skal afdække, om regeringen var vidende om, at der blev tilbudt ubrugelige respiratorer til Italien. Det afviser både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

– Vi politikere er dybt afhængige af de oplysninger, vi får. Derfor er denne her sag ærgerlig. For den handler om, at viden om respiratorer ikke er givet til os rettidigt, siger Trine Bramsen.

/ritzau/