Klimaminister Dan Jørgensen får næse for klima-nøl

Klimaminister Dan Jørgensen (S) var søndag med til at indgå en stor klimaaftale med en række af Folketingets partier. Men få dage efter får han en næse.

Et flertal med De Radikale mener, at Dan Jørgensen har nølet med at indkalde til forhandlinger om grønne brændstoffer.

Næsen blev tildelt på et samråd torsdag eftermiddag på Christiansborg. Forud for samrådet forsøgte Dan Jørgensen ellers at formilde partierne. Omkring en halv time før samrådet indkaldte Dan Jørgensen til forhandlinger om emnet fredag morgen.

Men det var ikke nok til at dæmpe De Radikales utilfredshed. Støttepartiet mener, at der ganske enkelt er gået for lang tid, siger Rasmus Helveg Petersen (R), der er formand for klimaudvalget.

– Vi vil alle gerne have, at Folketinget bliver respekteret. Når vi har haft en debat i Folketingssalen, hvor det bliver besluttet, at der skal indkaldes til forhandlinger før sommerferien, så forventer vi også, at det sker, siger han.

SF og Enhedslisten valgte dog at lade Dan Jørgensen slippe, da han i sidste øjeblik nåede at indkalde til forhandlinger før det afgørende samråd. Rasmus Helveg Petersen uddyber, hvorfor De Radikale står fast:

– Det er godt, at der er indkaldt til forhandlinger i morgen. Men der står to ting i vedtagelsen fra februar. Det ene er, at der skal foreligge en plan, og det andet er, at der skal indkaldes til forhandlinger.

– Indkaldelsen er sket meget sent. Af respekt for det arbejde i Folketingssalen må vi sige, at vi har valgt at kritisere det fra udvalgets side, siger Rasmus Helveg Petersen.

Han vil ikke gå ind, om der i overført betydning er dårligt klima mellem ministeren og ordførerkredsen:
– Det bliver for spekulativt. Jeg kan tale for mig selv og sige, at det haster med klimahandling. Derfor, når vi lægger en tidsplan i Folketingssalen, så skal det også overholdes. Det må vi insistere på, og det må vi aldrig stoppe med.

På spørgsmålet om, hvorvidt det var en desperat klimaminister, der forsøgte at købe sig fri af næse ved at indkalde til forhandling i sidste øjeblik sig Rasmus Helveg Petersen:
– Vi har nu udtalt kritik i vores beretning, fordi vi synes, at der skulle have været indkaldt rettidigt. Hvis man rettidigt havde sagt, at det ikke kan lade sig gøre af naturlige årsager, corona og så videre, så havde vi også accepteret det, men det er sket for sent.

Dan Jørgensen gentager efter samrådet flere gange, at “der ikke var nogen af partierne”, der bragte ønsket om forhandling om biobrændsel op, da man indtil søndag forhandlede en anden klimaaftale på plads i Finansministeriet.

Efter samrådet siger Dan Jørgensen om kritikken:
– Det er klart, at man har været utilfreds med, at det her er blevet udskudt. Der har jeg prøvet at forklare, at det var nødvendigt på grund af corona.

– Jeg troede, at partierne havde accepteret det, men der var altså fortsat et ønske om forhandlinger. Derfor har jeg indkaldt til møde i morgen tidlig. Som minister respekterer jeg selvfølgelig Folketinget, siger Dan Jørgensen
/ritzau/