Statsministeren afviser at have lagt bånd på Brostrøm

Under coronakrisen har Statsministeriet med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen ikke stoppet hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut i at sige, hvad de mente.

Det skriver Mette Frederiksen i et svar til Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

– Statsministeriet har ikke i forbindelse med Covid-19-krisen søgt at forhindre, at personer tilknyttet Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut eller i øvrigt andre myndigheder kunne udtale sig offentligt om krisen og om de tiltag, der er taget for at imødegå den, skriver Mette Frederiksen.

I takt med, at regeringen lukkede store dele af Danmark ned for at begrænse udbredelsen af coronavirus, blev der flere gange spekuleret i, om eller i hvor høj grad, der var enighed mellem regeringen og myndighederne om, hvad de korrekte og passende tiltag var.

I starten af forløbet var direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til stede på ganske mange pressemøder – specielt dem ledt af Mette Frederiksen – men var senere i forløbet fraværende. Hvilket blev noteret af blandt andre journalister.

Spørgsmålet er stillet af Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der siger, at svaret ikke lægger hans bekymring i graven.

– Vi så i starten af krisen, at det udelukkende var Sundhedsstyrelsen, der håndterede tingene. Men lige pludseligt var det som om, at statsministeren tog over, og man ikke kunne få Sundhedsstyrelsen i tale.

– Det indtryk, man kan få, er, at Sundhedsstyrelsen og andre har fået mundkurv på i en periode, da det passede regeringen, siger Peter Skaarup.

Han indikerer dermed, at han ikke godtager statsministerens udmelding.

– Jeg vil meget gerne overbevises om, at det er rigtigt, hvad der står i dette her svar. Men min opgave er at være parlamentarisk vagthund.

– Og jeg må sige, at min opfattelse er, at Sundhedsstyrelsen vurderinger ikke altid har været tilgængelige for offentligheden, og at regeringen har lukket ned for Sundhedsstyrelsen og andre myndigheder, når det passede dem, siger Peter Skaarup.

Han siger yderligere, at han ser frem til den kulegravning af forløbet omkring coronavirus, der skal ledes af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen.

Ifølge Peter Skaarup vil gruppen, der skal undersøge forløbet, aflevere deres rapport ved udgangen af januar 2021.

– Jeg håber, at den uvildige vurdering vil give svaret på, hvad der var faglighed, og hvad der var politik. Og hvordan – skulle vi få sådan en krise igen – vi løser den bedre, siger Peter Skaarup.

/ritzau/