Folketingsformand fortryder ikke hård debat i salen

Det vakte opsigt i Folketingssalen mandag aften under afslutningsdebatten, da løsgængeren Sikandar Siddique holdt et minuts stilhed for de mennesker, der er ramt af racisme.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen gav efterfølgende synligt ophidset et markant modsvar. Venstres Karen Ellemann styrede debatten i Folketinget og fortryder ikke, at hun hverken greb ind over for den ene eller den anden.

– Det er lige præcist i sådan en situation, hvor man skal tænke meget hurtigt. Og det er min opgave som første næstformand at lede mødet med rolig og sikker hånd, siger Karen Ellemann.

– Sikandar Siddique havde sagt, at han ikke ville opfordre andre til at rejse sig op. Havde han det, så havde jeg brudt ind. For han kan ikke pålægge andre at deltage.

– Men det er midt i hans taletid, og den må han disponere, som han vil.

At Sikandar Siddique brugte et minut af sin taletid på stilhed for ofre for racisme, stødte Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige i en grad, hvor han nært råbende talte imod.

– Jeg synes, det er dybt skammeligt, hvad der foregår fra talerstolen lige nu, sagde han.

Karen Ellemann lod den høje og hårde tone fortsætte, da hun vurderede, at det var inden for rammerne af, hvordan en debat skal foregå i landets demokratiske centrum.

– Han (Boje Mathiesen red.) brugte ikke ord, der i mine ører var stødende på en måde, hvor jeg mente, at det skulle stoppes.

– At han tydeligvis bliver provokeret af Sikandar Siddiques happening, det synes jeg er helt ok, at han giver udtryk for.

– I øjeblikket tænkte jeg, at han tydeligvis var ophidset og havde ladet sig provokere. Han var hidsig, det var klart. Men det skal man også have lov til at ytre, siger Karen Ellemann.

Nogle oplevede Lars Boje Mathiesen som grænsende til truende. Det var ikke Karen Ellemanns opfattelse.

– Det er rigtigt, at decibel steg, og at han er en stor mand. Men når man står på talerstolen, syner det ikke så voldsomt, al den stund at det var på bageste række, siger hun.

Førstenæstformanden noterer sig da også, at de to kamphaner kort efter sad og grinede og talte venskabeligt sammen i salen.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), fortæller, at Folketinget har en række nedskrevne regler for, hvordan medlemmer tiltaler og debattere med hinanden.

Men at det ellers er op til den til hvert tid siddende formand at lægge linjen.

– Det er vigtigt, at vi har en god, livlig og ofte kontant politisk debat. Men det er også vigtigt, at vi har en form for respekt for hinanden og en værdighed i den måde, vi tager de debatter på.

– Jeg vil gerne understrege, og jeg har siddet mange timer i den formandsstol, at vores debat alt andet lige foregår på en ordentlig, værdig og respektfuld måde, siger formanden.

/ritzau/