Alternativet foreslår nu 80 procent mindre udledning af CO2

Det var oprindeligt Alternativet, der bragte et mål om 70 procent mindre udledning af CO2 i forhold til basisåret 1990 ind i dansk politik. Dengang blev det betragtet som utopisk.

Men siden er det noget, et bredt flertal i Folketinget har vedtaget ved lov. Og selv om det må anses som en stor sejr, mener Alternativet nu, at der skal være en reduktion på 80 procent i kølvandet på en bred klimaaftale, der blev indgået natten til mandag.

– Vi har lavet verdens måske mest ambitiøse klimalov med en målsætning om 70 procent reduktion af CO2 i 2030.

– Men 70 procent er faktisk lige i underkanten, hvis vi skal tage ansvaret på os. Alternativet mener, at målet nærmere må være 80 procent. Det er nødvendigt at hæve barren yderligere, siger Torsten Gejl, der er partiets eneste folketingsmedlem.

Han fremsætter målet under afslutningsdebatten i Folketingssalen mandag aften.

Målsætningen på de 70 procent blev vedtaget på Alternativets vintergruppemøde i 2017, og længe stod partiet alene. Men i 2019 blev de tre røde støttepartier fortaler for det.

Socialdemokratiet ville have 60 procent, men gik under forhandlingerne om forståelsespapiret i sommeren 2019 med til at sige 70 procent. Siden fulgte en stor del af Folketingets partier.

Støttepartierne underskrev papiret, der lod Socialdemokratiet danne regering.

/ritzau/