Medie: USA ønsker Helle Thorning-Schmidt som mægler i Libyen

Amerikanske embedsmænd ser gerne, at den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt bliver fredsmægler i konflikten i Libyen.

Det fortæller unavngivne FN-diplomater ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I forvejen har FN’s generalsekretær, António Guterres, foreslået tidligere udenrigsminister i Ghana og nuværende udsending til Den Afrikanske Union Hanna Tetteh til at stå i spidsen for FN’s mission i Libyen.

USA har sagt, at landet støtter Tettehs udnævnelse, hvilket bekræftes af David Schenker, der er USA’s viceminister for anliggender i Nærøsten.

Schenker tilføjer, at det er en stor opgave at lede en politisk mission for FN, og at fredsmægling er “en temmelig stor opgave for én person”.

– Vi drøfter med vores kolleger, hvad der er den bedste vej frem, siger han.

Unavngivne diplomater siger ifølge Reuters, at før USA accepterer Hanna Tettehs udnævnelse, ønsker amerikanerne, at António Guterres skal udpege en særlig udsending med fokus på fredsmægling i Libyen.

Til denne stilling peger USA på Helle Thorning-Schmidt, fortæller diplomaterne.

FN’s Sikkerhedsråd giver normalvis grønt lys til sådanne udnævnelser, men ifølge diplomaterne er der flere af de 15 medlemmer, der ikke støtter det amerikanske forslag om at opdele rollen.

Helle Thorning-Schmidt selv har endnu ikke kommenteret oplysningerne.

/ritzau/Reuters